Brandskyddsfonden belönade utvecklarna av räddnings-/bärselen
Brandskyddsfondens Innovationspris 2011 gick till utbildningsbrandmästare Vesa Hyvönen och yngre övningsmästare Harri Karvonen vid Helsingfors räddningsskola. Enligt juryn hjälper deras förslag om räddnings-/bärsele, som integrerats i släckningsplagget, i normala räddningsuppdrag såsom vid räddning av människor eller flyttning av tunga föremål. Dessutom är selen användbar även vid släckning av skogsbränder.
Mottagaren av Innovationspriset offentliggjordes idag torsdagen den 27 oktober 2011 vid räddningsväsendets aktualitetsseminarium i Jyväskylä. Priset överlämnades av räddningsöverdirektör Pentti Partanen och Brandskyddsfondens generalsekreterare Hanna Paakkolanvaara. Prisets storlek är 10000 euro.
I släcknings- och räddningsarbetet är räddarna tvungna att under besvärliga förhållanden lyfta och bära tunga bördor över långa sträckor. Det är i princip omöjligt att på förhand påverka i arbetsförhållandena.
- Idén till ett hjälpmedel som lämpar sig för lyft- och bärarbete uppkom då vi mätte elevernas funktionsförmåga vid Räddningsskolan. Eleverna fick bära en tung docka uppför trapporna klädda i rökdykningsutrustning. Utifrån detta började vi utveckla en i släckningsplagget integrerad lyftsele, som lämpar sig för användning i alla lyft-/bärsituationer som inbegriper tunga bördor, berättar prismottagarna.
Enligt de prisbelönta var utgångspunkten att selen ska vara lätt att använda, kunna snabbt tas i bruk, lämpa sig för många olika användningsändamål och dessutom vara sådan, att den inte orsakar hinder eller olägenhet för annat arbete. I räddningsarbetet uppstår lyft- och bärsituationer ofta oväntat, och därför bör selen alltid vara med och lätt tillgänglig, och inte förvaras till exempel separat i räddningsenheten.
En av de tungaste och ur ergonomisk synvinkel svåraste räddningsuppdragen är evakueringen av en medvetslös person vid brand. Med hjälp av selen kan bördor lyftas så ergonomiskt som möjligt med rak rygg, och vid bärningen frigörs händerna för att stödja den egna rörelsen, öppna dörrar och försäkra vägen tillbaka längsmed slangen.
Till räddningsarbetet ansluter sig även ett otaligt antal tunga maskiner och arbetsredskap, som räddaren är tvungen att lyfta och bära emellanåt även långa sträckor under besvärliga förhållanden och brådska. Med hjälp av en justerbar lyftsele är det möjligt att lyfta och bära olika bördor genom att använda kroppens stora muskler och hålla ryggen rak.
Prismottagarnas mål är att ta den från prototypen förbättrade versionen till serieproduktion och därmed i operativt bruk inom räddningsväsendet.
- Vidareutvecklingen har redan startat och följande prototyp kommer att vara ännu mångsidigare, men ändå sådan, att den inte orsakar olägenhet för annat arbete.
Syftet med Brandskyddsfondens Innovationspris är att uppmuntra företag, samfund, personal inom räddningsbranschen och privata personer att utveckla nya, effektivare och säkrare anordningar, tillvägagångssätt och arbetsmetoder samt att förbättra räddningsbranschens synlighet och uppskattning i samhället. Priset kan beviljas en innovation som utarbetats av ett företag, samfund eller en privat person som avsevärt har främjat ovan nämnda mål.
Priset kan vara en anordning, ett redskap eller en maskin, en arbetsmetod, ett tillvägagångssätt eller en annan motsvarande ny uppfinning. Prisförslagen behandlas av en jury som nämnts av Brandskyddsfonden och som lägger fram ett förslag om prismottagare till fondens styrelse.
Närmare information: generalsekreterare Hanna Paakkolanvaara, 071 878 8460.