EU-finansiering till ett belopp av cirka 3,4 miljoner euro för bekämpning av gränsöverskridande brottslighet
I utlysningen våren 2023 beviljade inrikesministeriet cirka 3,4 miljoner euro EU-finansiering ur fonden för inre säkerhet (ISF) till nio projekt samt till två verksamheter som är föremål för driftsstöd. I de nya projekten och verksamheterna förbättras myndigheternas kapacitet att förebygga och bekämpa allvarlig gränsöverskridande brottslighet.
I projekten bemöts föränderliga säkerhetshot och omvärldens krav i syfte att förebygga och bekämpa allvarlig gränsöverskridande brottslighet
I Tullens utvecklingsprojekt inom LTO -infrastruktur för att förbättra kompetensen (beloppet av EU-finansiering 757 614 euro) förbättras prestandan i den informationstekniska utredningen inom tullbrottsbekämpningen. Projektet svarar mot den digitala utvecklingen inom brottslig verksamhet i och med vilken mängden datatekniska anordningar och data som används ökar kontinuerligt och betydelsen av den bevisning som fås av dem accentueras när straffansvaret realiseras.
I Tullens projekt för utveckling av flyg- och övervakningsanordningar LEKA (257 626 euro) förbättras funktionsberedskapen för informationsinhämtning genom övervakning inom tullbrottsbekämpningen samt övervakningens prestanda för att förhindra och utreda tullbrott. I projektet anskaffas drönare och utrustning för mörkerseende samt utbildas Tullens personal.
Polisstyrelsens projekt 3D-modellering och analyser vid teknisk brottsutredning (306 323 euro) förbättrar kapaciteten vid polisens tekniska brottsutredning. I projektet anskaffas laserskanningsutrustning, ökas kompetensen inom 3D-teknik och förbättras prestationsförmågan genom att utveckla nya undersökningsmetoder för bedömning av blodspår, skottlinjer och volymer samt genom att inspelning av storolyckssituationer övas.
Syftet med Polisstyrelsens RAMPPI-projekt (470 408 euro) är att utveckla kapaciteten hos polisens specialtruppsverksamhet för att hantera situationer med terrorism och hybridpåverkan. I projektet anskaffas ramputrustning bland annat för hantering av flygplanskapningar samt för annan krävande specialtruppsverksamhet där det finns behov av att storma objekt på hög höjd.
Myndigheternas kapacitet förbättras genom anskaffning av utrustning och verktyg för att bemöta och förbereda sig på CBRNE-hot
Med förkortningen CBRNE avses situationer som orsakas av kemiska ämnen (C), biologiska patogener (B), radioaktiva ämnen (R), kärnvapen (N) och explosiva ämnen (E).
I projektet för förbättring av Tullens CBRNE-skicklighet (209 941 euro) anskaffas åt Tullen verktyg för identifiering av kemiska och biologiska hot samt skyddsutrustning för att skydda sig mot dem. Projektet resulterar i att Tullen har en mångsidig skicklighet att upptäcka och förebygga eskalering av CBRNE-hotlägen.
I Polisstyrelsens CBRNE III-projekt (606 378 euro) anskaffas specialutrustning åt polisen för att förbättra polisens observationsprestanda när det gäller CBRNE-hot och CBRNE-situationer. Som ett resultat av projektet effektiviseras polisens riksomfattande beredskap att svara mot hot och händelser som orsakas av CBRNE-ämnen, och störningssituationerna blir mer kortvariga.
I Egentliga Finlands välfärdsområdes projekt för förbättring av materielprestandan hos CBRNE-förstainsatsaktörerna vid Egentliga Finlands räddningsverk (117 848 euro) utvecklas CBRNE-beredskapen hos räddningstjänsterna inom området och räddningsmyndigheternas operativa funktionsförmåga genom anskaffning av materiel, skyddsutrustning och annan utrustning. Syftet med projektet är att förbättra förmågan hos formationerna vid Egentliga Finlands räddningsverk att sköta CBRNE-uppgifter regionalt, nationellt och i Östersjöområdet internationellt.
Med driftsstöd täcks polisens personalresurser för att kunna avslöja och till undersökning föra regleringsbrott som hänför sig till sanktioner samt allvarliga miljöbrott
Polisstyrelsen beviljades driftsstöd för två olika verksamheter till ett belopp av sammanlagt cirka 690 000 euro.
I verksamheten SANKTION (547 985 euro) stärker driftsstödet personalresurserna vid centralen för utredning av penningtvätt för att utredningen av sanktionsmeddelanden om misstänkta affärstransaktioner och inledandet av undersökning av eventuella regleringsbrott ska kunna tryggas och effektiviseras. Kringgående av sanktioner uppfyller rekvisitet för regleringsbrott och eventuellt penningtvättsbrott.
I verksamheten Uppdrag för bekämpning av miljöbrott inom avfallsbranschen (141 475 euro) stärker driftsstödet Centralkriminalpolisens personalresurser för att förebygga och avslöja allvarliga miljöbrott. I verksamheten samlas information om miljöbrott inom avfallsbranschen som är splittrad i polisens olika underrättelseregister. Det görs en riskbedömning av målaktörerna, och kriminalunderrättelseoperationer inleds gentemot de företag eller personer som identifierats vara förknippade med en hög risk, varvid målet är att bedöma om tröskeln för förundersökning överskrids.
Den totala finansieringsandelen för ISF-fonden under programperioden 2021–2027 uppgår till sammanlagt cirka 34,5 miljoner euro, varav finansiering kunde sökas till ett belopp av 5,7 miljoner euro.
Ytterligare information:
Noora Vahervaara, specialsakkunnig, tfn 0295 488 265, [email protected]