Hjälp till kommunerna med att utarbeta en säkerhetsplan – ett verktyg för lokal säkerhetsplanering
Med hjälp av ett nytt verktyg för säkerhetsplanering, som riktar sig till kommunerna, är det lätt att göra upp lokala planer. Det räcker med att man matar in kommunens uppgifter i verktyget. Slutresultatet är ett färdigt formulerat underlag för säkerhetsplanen.
Varför är det viktigt med säkerhetsplanering?
- Man påverkar säkerheten i vardagen: Lokal säkerhetsplanering bidrar till att förbättra kommuninvånarnas dagliga säkerhet. Säkerhetsplanering är till exempel förebyggande åtgärder, invånartrygghet, tryggad rörlighet, ökad aktivitet bland olika befolkningsgrupper och föreningar, företagssäkerhet och trafiksäkerhet.
- Man minskar riskerna: Säkerhetsplanering är proaktiv verksamhet. Dess syfte är att minska störningar, brott, olyckor och skador till följd av dem. Samtidigt strävar man efter att upprätthålla och stärka trygghetskänslan lokalt.
- Man främjar kommuninvånarnas välfärd: Säkerhetsplaneringen spelar en viktig roll när det gäller att främja välfärden. Den elektroniska välfärdsberättelsen innehåller en säkerhetsmodul med hjälp av vilken kommunen kan följa säkerhetsläget och hur det utvecklas i kommunen. Den elektroniska välfärdsberättelsen kan också kopplas till målen för den lokala säkerhetsplanen.
- Vad är en säkerhetsplan?
Den lokala säkerhetsplanen är ett viktigt verktyg i kommunernas säkerhetsarbete. Säkerhetsplanen innehåller de viktigaste projekt och program som gäller säkerheten och som man vill främja under de följande åren. Säkerhetsplanerna uppdateras vanligen i början av fullmäktigeperioden.
Målet för den lokala säkerhetsplaneringen är att förebygga och bekämpa olyckor, brott och störningar och att förbättra trygghetskänslan bland invånarna. Det viktigaste är dock att säkerhetsplaneringen svarar mot kommunens egna behov när det gäller säkerhetsarbete.
Säkerhetsplanen utarbetas av kommunens tjänstemannaledning i samarbete med polisen, räddningsverket och lokala sammanslutningar (näringslivet, församlingar och civilsamhällesorganisationer). Målet är att kommun- och stadsfullmäktige behandlar de lokala säkerhetsplanerna och följer genomförandet av dem. På så sätt blir säkerheten en del av kommunens eller stadens verksamhetsstrategi och ledning.
TUOVI-portalen innehåller mycket säkerhetsinformation
Verktyget för säkerhetsplanering utvecklades av en arbetsgrupp som dryftade utvecklingsbehoven inom det lokala och regionala säkerhetsarbetet. Verktyget genomfördes i samarbete mellan Finlands Kommunförbund, justitieministeriet och inrikesministeriet.
Verktyget finns på samarbetsytan i TUOVI-portalen, som upprätthålls av inrikesministeriet. Om du ännu inte har registrerat dig, kan du göra det här: https://sisainenturvallisuus.fi/rekisteroidy När du har loggat in i TUOVI-portalen, sök verktyget med sökordet ”säkerhetsplaner” på samarbetsytan.
Kommunernas säkerhet och beredskap | Kommunförbundet