Uppdateringen av säkerhetsprogrammet för äldre har inletts
Statsrådet beslutade i principbeslutet om strategin för den inre säkerheten att säkerhetsprogrammet för äldre från 2011 ska uppdateras. Programmet är fortfarande aktuellt, men för att förändringarna i samhället ska beaktas krävs det att programmet uppdateras. Till följd av den åldrande befolkningen kommer säkerheten för de äldre snart att gälla säkerheten för mer än var fjärde finländare. Programmet sändes på remiss den 24 november.
Säkerhetsprogrammet för äldre beaktar den åldrande befolkningen och trygghetskänslan
I åtgärdsprogrammet beskrivs säkerhetsutmaningarna i fråga om åldrandet och de äldre samt ges det rekommendationer för att förbättra boendesäkerheten för äldre, minska antalet olyckor, förbättra förutsättningarna för äldre att röra sig säkert och förebygga och förhindra dålig behandling, våld och brott.
Flera av de säkerhetsutmaningar som gäller äldre och de rekommendationer för att hantera dem som framförs i åtgärdsprogrammet från 2011, Ett säkert liv för äldre – program för förbättring av säkerheten för äldre, är fortfarande aktuella. I samhället och i säkerhetssituationen för de äldre har det dock skett vissa betydande förändringar, som kommer att inverka på de äldres säkerhet om man inte ingriper i tid.
Finland är det land i Europa vars befolkning åldras snabbast. Förändringarna i befolkningsstrukturen ställer nya slags krav på säkerheten för de äldre, eftersom olyckor, olycksfall, brott och andra säkerhetsproblem ofta har betydligt allvarligare följder för äldre än för yngre. Även känslan av otrygghet kan öka med stigande ålder.
Säkerheten för de äldre förbättras inte enbart genom myndighetsåtgärder
Åtgärdsprogrammet riktas till de myndigheter och organisationer som arbetar med de äldre. Till följd av de begränsade resurserna inom statsförvaltningen och den ständigt ökande andelen äldre kommer åtgärderna inom programmet att riktas till att förbättra säkerheten för de äldre som befinner i en särskilt sårbar ställning. Med detta avses personer som av någon anledning inte får tillgång till tjänster eller i vars säkerhet det finns brister som de inte själva t.ex. på grund av sjukdom kan åtgärda.
De äldres säkerhet och känsla av trygghet påverkas även av omständigheter utanför den normala myndighetsverksamheten såsom funktionsförmåga, sociala relationer och ensamhetskänsla. Säkerheten för de äldre förbättras inte enbart genom myndigheternas åtgärder, utan snarare genom ett nära och brett samarbete med olika myndigheter och organisationer.
Målet är att garantera alla äldre en trygg vardag
I åtgärdsprogrammet granskas säkerheten för de äldre ur olika synvinklar och avsikten är att programmet ska inspirera till att utveckla säkerheten för de äldre, leda till att nätverk bildas samt förbättra resultaten och effekterna. Målet för åtgärdsprogrammet är att alla äldre ska få leva i en trygg vardag. Uppdateringen av säkerhetsprogrammet för äldre är ett led i genomförandet av strategin för den inre säkerheten.
Programmet uppdateras genom nära samarbete mellan olika förvaltningsområden och tillsammans med de aktörer och organisationer som arbetar med säkerhet för äldre. Vi ber er lämna utlåtande om programmet elektroniskt via webbplatsen utlåtande eller per e-post till adressen [email protected] senast den 8 december 2017.
Webbplatsen utlåtande och säkerhetsprogrammet för äldre (på finska)
Ytterligare information:
Leena Seitovirta, överinspektör, tfn 0295 488 244, [email protected]
Ari Evwaraye, strategichef, tfn 0295 488 373, [email protected]