Säkerheten för äldre kan förbättras på flera olika sätt och med små kostnader
Säkerhetsprogrammet för äldre har färdigställts. Programmet innehåller rekommendationer för att förbättra boendesäkerheten och trafiksäkerheten bland äldre, minska antalet olyckor och förebygga och förhindra dålig behandling, våld och brott. En stor grupp sakkunniga från olika branscher har deltagit i beredningen av programmet. Programmet har överlämnats till inrikesminister Anne Holmlund.
Ett centralt budskap i åtgärdsprogrammet är att det behövs mer samarbete mellan myndigheterna och med organisationer för att värna om de äldres säkerhet. Programmet uppmuntrar till att öka det multiprofessionella samarbetet. Säkerheten för äldre bör förbättras som en helhet utgående från de äldres behov. Utan en övergripande strategi finns det risk för att centrala faktorer med tanke på de äldres säkerhet inte uppmärksammas tillräckligt.
Lagstadgad skyldighet för myndigheterna att ingripa i dålig behandling
Bara en del av våldet mot och den dåliga behandlingen av äldre kommer till myndigheternas kännedom. Den utsatta vill inte anmäla saken eftersom den som utför handlingarna kan vara en närstående. Därför föreslås det i programmet att myndigheterna ska ha lagstadgad skyldighet att ingripa i dålig behandling av äldre. Då skulle det inte ligga på en enskild arbetstagares ansvar att bedöma situationen och ingripa.
Man bör ingripa i våld med hjälp av samarbete mellan myndigheter och en fast strategi
För att förebygga våld bör man börja använda en multiprofessionell strategi som innehåller en tydlig beskrivning av olika aktörers ansvar och hur servicekedjorna fungerar. Förebyggandet av brott mot äldre bör beaktas i den lokala polisens arbete, t.ex. genom att man ordnar tillställningar där polisen möter den äldre befolkningen i området. Polisen bör också förbereda sig på att antalet kriminella grupper som koncentrerar sig på brott mot äldre kommer att öka.
Bättre informationsutbyte ökar boendesäkerheten
Det är viktigt att förbättra boendesäkerheten, för äldre råkar ofta ut för olyckor som inträffar i hemmet eller i den närliggande omgivningen. Vid hembesök som stöder ett självständigt boende för äldre bör man även kontrollera säkerhetsfrågor och ge råd om hjälpmedel. Man bör också skapa ett system för hur information om säkerhetsbrister kommer till den myndighets kännedom som ansvarar för frågan.
Motion och rätt kost ökar funktionsförmågan och säkerheten
Motion, rätt kost och rätt medicinering är de viktigaste sätten att upprätthålla äldres funktionsförmåga. Bra funktionsförmåga minskar risken att råka ut för olyckor. Av alla över 65 år som bor hemma råkar var tredje ut för en fallolycka minst en gång om året. Hälften av dem som fallit en gång faller igen. Följderna av fallolyckor kan vara fatala för äldre. Man kan främja äldres möjligheter till motion genom att planera näridrottsplatserna så att de passar för alla åldersgrupper.
Det finns många säkerhetsredskap som märkbart ökar säkerheten för äldre i trafiken. Man bör effektivt sprida information om redskapen, och de börvara lätt tillgängliga för alla. I programmet föreslås det att man årligen kunde utse en "säkerhetsmannekäng" som skulle visa upp säkerhetsredskap för äldre. Kommunerna bör också överväga att dela ut säkerhetsredskap, t.ex. halkskydd för skor, gratis åt äldre, eftersom de effektivt förhindrar olyckor.
Rekommendationerna till en del av projektet Kraft i åren
Säkerhetsprogrammet för äldre ska bli en del av projektet Kraft i åren. Under 2011 kommer man att välja de pilotkommuner som ska testa programmets rekommendationer. Ministerierna ser till att programmets rekommendationer tas med i verksamheten inom förvaltningsområdena. Ministergruppen för den inre säkerheten beslöt i november 2009 om att bereda ett säkerhetsprogram för äldre. Programmet är en del av programmet för den inre säkerheten.
Säkerhetsprogrammet för äldre finns på adressen: www.intermin.fi/publikation/192011.
Närmare information: chefen för sekretariatet för den inre säkerheten Tarja Mankkinen, 071878 8370