Inrikesminister Anne Holmlund: Ungas säkerhet på nätet ska förbättras
- Polisens webbtipssystem förbättrar säkerheten på nätet i synnerhet för unga. Tre fjärdedelar av 12-15-åriga unga använder nätet några timmar dagligen. För dem är diskussionsforum platser för tidsfördriv och nöje, där man bekantar sig med andra och träffar vänner. Även den virtuella miljön bör ha tydliga regler som man måste följa, sade inrikesminister Anne Holmlund idag torsdagen den 11mars när polisens webbtipstjänst öppnades.
Enligt Holmlund har de vuxna det huvudsakliga ansvaret för att styra och övervaka barns beteende på nätet. Barn ska uppmuntras att berätta för föräldrarna eller andra vuxna i närheten om oroande observationer på nätet.
Ny kommunikationsteknik och det växande antalet sociala nätverk innebär att de flesta unga kan utsättas för nätets negativa följder. - På nätet kan man invaggas i en falsk trygghetskänsla, sade Holmlund.
Enligt polisens erfarenheter är det lätt att kontakta barn och unga på nätet. Å andra sidan är de ungas tröskel att kontakta myndigheterna lägre än i den fysiska världen. Enligt Holmlund är detta ur myndigheternas synvinkel en bra sak, men tyvärr innebär det en låg tröskel även för brottslingar.
- Myndigheterna bör allt mer fokusera på förebyggande arbete. Varje avvärjt brott är alltid ett bättre alternativ för både samhället och individen. I detta arbete behöver myndigheterna också hjälp från andra, sade Holmlund.
Inrikesministeriet har gjort det möjligt för polisen att grunda en webbtipstjänst genom att tilldela polisen mer resurser för detta arbete. Polisens kunnande i och resurser för arbete på nätet har utökats märkbart.
Närmare information: specialmedarbetare Kristiina Kokko,071 878 8206