Inrikesministeriets avgörande om Paavo Selins klagomål: God förvaltningssed måste följas i all myndighetsverksamhet
Inrikesministeriet har avgjort en förvaltningsklagan som anförts av Skyddspolisens avdelningschef Paavo Selin. Enligt inrikesministeriets avgörande var de åtgärder som Skyddspolisen riktade mot Paavo Selin sådana åtgärder förknippade med arbetsledning och övervakning som avses i tjänstemannalagen. Åtgärderna var tillfälliga. I sitt avgörande betonar inrikesministeriet att ämbetsverken ska följa god förvaltningssed och proportionalitetsprincipen. God förvaltningssed förutsätter bland annat att ågärderna motiveras och att den berörda parten hörs. I detta hänseende fann man att Skydspolisens tillvägagångssätt borde utvecklas.
Skyddspolisens avdelningschef Paavo Selin anförde ett klagomål över Skyddspolisens och polisöverdirektörens förfaranden till inrikesministeriet den 22 november 2010. Skyddspolisen hade begränsat Selins tillstånd att röra sig i Skyddspolisens lokaler, förhindrat Selins tillgång till sin arbetse-post och dragit in Selins uppgifter som enhetschef.
I sitt klagomål framförde Selin bland annat att de åtgärder som Skyddspolisen riktade mot honom tyder på något slags administrativt förfarande, där han inte hördes och inte fick kännedom om besluten. Vidare framförde Selin att man inte följde god förvaltningssed i informationen om ärendet.
Skyddspolisens åtgärder mot Selin inträffade under perioden den 8 september 2010-24 januari 2011. Paavo Selin återupptog uppgiften som enhetschef vid Skyddspolisen den 24 januari 2011.
I sitt avgörande betonar inrikesministeriet allmänt att ärenden som rör enskilda tjänstemän och som inte är slutbehandlade bör behandlas förbehållsamt i offentligheten. Detta ska beaktas också när man lämnar intervjuuttalanden. Enligt inrikesministeriets avgörande bröt polisöverdirektör Mikko Paatero inte mot sin tjänsteplikt och agerade inte i övrigt lagstridigt när han gav utlåtanden om fallet till medierna.
I avgörandet tar man inte ställning till om det finns anledning att inleda en brottsutredning i fallet. Avgörandet har sänts till Riksåklagarämbetet för kännedom. I brott där den misstänkte är polis är det åklagaren som beslutar om en brottsutredning ska inledas.
Enligt inrikesministeriet hade Skyddspolisen godtagbar anledning av vidta åtgärder mot Selin med beaktande av Skyddspolisens ställning och uppgift.
I sitt avgörande fäster inrikesministeriet även uppmärksamhet vid att de åtgärder förknippade med arbetsledning som avses i tjänstemannalagen i dagens läge definieras mycket vagt i lagen. Enligt ministeriets uppfattning kunde det vara motiverat att utvärdera till exempel omfattningen av arbetsledningsbefogenheterna och rättsskyddsmedlen i ljuset av den nya grundlagen och i synnerhet de grundläggande fri- och rättigheterna. Denna fråga lämnar inrikesministeriet för bedömning till finansministeriet, som ansvarar för tjänstemannalagen.
Inrikesministeriets avgörande i klagomålsärendet (på finska, pdf)
Närmare information: lagstiftningsdirektör Marko Viitanen, 071878 8280