Det ska bli lättare att låta utföra säsongarbete
Inrikesministeriet har sänt ett förslag till genomförande i Finland av direktivet om säsongsanställning och direktivet om underlättande av rörligheten av direktörer, experter eller praktikanter som förflyttas företagsinternt från ett land till ett annat (ICT-direktivet) på remiss.
- Målet är att harmonisera villkoren för inresa och rättigheterna för säsongarbetare i Europeiska unionen. Dessutom underlättar förslaget rörligheten av direktörer och experter i multinationella företag från en EU-medlemsstat till en annan, berättar Harri Sivula, konsultativ tjänsteman och projektets ansvariga beredare.
I inrikesministeriets förslag är avsikten att göra prövningen av tillgång på säsongarbetsplatser smidigare. En förteckning över branscher som omfattar säsongarbete, som krävs enligt direktivet om säsongsanställning, utfärdas i fortsättningen genom förordning av inrikesministeriet. Det föreslås att i förteckningen tas in de branscher som omfattar säsongarbete och inom vilka tillfällig säsongarbetskraft från tredjeländer används. Avsikten är att frågan behandlas av en delegation som utnämns av inrikesministeriet. Delegationen ska också bedöma om det i Finland finns arbetskraft för att utföra nämnda säsongarbete. Migrationsverket ska i sin tur bevilja uppehållstillstånden för säsongarbete och granska i samband med detta om villkoren i arbetsavtalet stämmer överens med lagstiftningen och arbetskollektivavtalet inom branschen.
Säsongarbetare behövs mest inom jordbruket
Med säsongarbetare avses personer som är stadigvarande bosatta utanför EU och som kommer till landet för att tillfälligt arbeta en kort tid i branscher där behovet av arbetskraft varierar enligt årstiderna. Säsongarbetare har i huvudsak olika arbetsuppgifter inom jordbruket. Direktivet omfattar endast sådana arbetstagare som har ett anställningsförhållande. Med säsongsarbetare avses sålunda inte t.ex. skogsbärplockare.
- Man vill nu skapa ett enklare tillståndsförfarande som är så smidigt som möjligt för att behovet av säsongarbetskraft ska kunna tillgodoses snabbt och utan en tung tillståndsprocess, berättar Sivula.
Antalet säsongarbetare som årligen anländer till och lämnar Finland är ca 13 000. Lagen antas inte ha någon inverkan på antalet personer som anländer till landet.
Säsonganställningens maximala längd sju månader
I förslaget föreslås att säsonganställningens maximala längd ska vara sju månader. Arbetstagaren får vistas i Finland den maximala tiden endast om arbetsavtalet omfattar hela vistelsen. Största delen av säsongarbetarna arbetar i Finland under tre månader.
I samband med beredningen har det utretts att säsongarbetet som i huvudsak utförs på gårdsbruksenheter inte är förknippat med sådana problem som man behöver bekämpa genom tung förhandstillsyn. Myndigheterna kan via övervakning i efterskott avhjälpa eventuella missförhållanden. Avsikten är att övervakningens effektivitet och arbetstagarens ställning förbättras genom sådana påföljder mot arbetsgivare som direktivet om säsongsanställning förutsätter. Den viktigaste av dessa är att en arbetsgivare som försummat sina skyldigheter inte längre kan anställa säsongarbetare.
EU vill underlätta rörligheten för företags personal
Det s.k. ICT-direktivet (intra corporate transferees directive) gäller överföring av anställda inom multinationella företag från länder utanför Europeiska unionen till EU-området och från en medlemsstat i unionen till en annan hos samma arbetsgivare.
Rätten att röra sig enligt direktivet omfattar företag som har sin hemvist utanför EU och som skickar sina direktörer och experter till sina egna enheter inom EU-området.
Finland kommer inte att direkt ta i bruk förfarandet genom vilket en arbetstagare kan börja arbeta i Finland med tillstånd av en annan medlemsstat. Eftersom systemet är nytt, har Finland beslutat kräva ett särskilt tillstånd för arbete som varar över 90 dagar.
Remisstiden går ut den 29 juli 2016. Avsikten är att en regeringsproposition överlämnas till riksdagen hösten 2016.
Närmare information om projektet: www.intermin.fi/sv/lagberedning/ovriga_lagberedningsprojekt/sasongarbetare_och_personer_som_forflyttas_inom_foretag
På webbsidan kan du också prenumerera på nyheter till din e-post för att följa hur projektet framskrider.
Ytterligare information
Harri Sivula, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 623, [email protected]