Kommissionen vill effektivisera bekämpningen av människosmuggling och människohandel
Europeiska kommissionen vill öka polissamarbetet i bekämpningen av människosmuggling och människohandel. Kommissionen lade i november fram ett förslag till förordning som stärker Europols roll och ökar informationsutbytet mellan medlemsstaterna. Statsrådet framförde sin ståndpunkt om kommissionens förslag i sin skrivelse till riksdagen den 25 januari 2024.
Kommissionen vill stärka rollen för Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, Europol, i bekämpningen av brott som hänför sig till människosmuggling och människohandel. En central aktör är i synnerhet Europeiska centrumet för bekämpning av människosmuggling (EMSC), som finns i anslutning till Europol.
Kommissionens mål är att förbättra samarbetet mellan EU-byråerna samt informationsutbytet mellan medlemsländerna och Europol.
Avsikten är också att öka det operativa samarbetet. Medlemsstaterna bör utse enheter som är specialiserade på att bekämpa människosmuggling och människohandel. Därtill bör man se till att det finns beredskap att bilda operativa arbetsgrupper som med stöd av Europol genomför gemensamma, samordnade och prioriterade insatser för att inhämta kriminalunderrättelser och göra utredningar. Medlemsländerna samarbetar redan nu vid utredningarna med stöd av Europol. Arbetsmetoderna ska etableras genom lagstiftning.
Att bekämpa och förebygga smuggling och människohandel är ett av EU:s viktigaste mål. Merparten av de invandrare som olagligt kommer till EU anlitar smugglare, som oftast är organiserade kriminella grupper. Smuggelnätverken deltar också i andra brott, till exempel människohandel samt smuggling av narkotika och skjutvapen.
En effektiv bekämpning av människosmuggling och människohandel kräver EU-samarbete
Statsrådet konstaterar att ett effektivt ingripande i smuggling och människohandel kräver samarbete med EU-medlemsstaterna och ursprungs- och transitländerna. Statsrådet välkomnar de åtgärder som kommissionen föreslår.
Statsrådet stöder ett smidigare informationsutbyte för att bekämpa dessa fenomen. I sin ståndpunkt fäster statsrådet dock uppmärksamhet vid att bestämmelserna ska vara exakta och noggrant avgränsade. Detta gäller framför allt överlåtelse av sekretessbelagda uppgifter och behandling av känsliga uppgifter.
Statsrådet ställer sig positivt till att utveckla Europols verksamhet. Det är viktigt att Europol även i framtiden kan stödja medlemsstaterna så effektivt som möjligt i bekämpningen av allvarlig och organiserad brottslighet. I den fortsatta beredningen är det viktigt att se till att rollerna och befogenheterna är tydliga.
Mer information:
Pekka Vasara, specialsakkunnig, tfn 0295 488 547, [email protected]