Lagstiftningen om användning av maktmedel i civil krishantering förtydligas
Statsrådet har i dag till riksdagen överlämnat regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om civilpersonals deltagande i krishantering och av lagen om gränsbevakningsväsendets förvaltning. Syftet med propositionen är att skapa klarhet i den rättsliga ställningen för civilpersonal som deltar i krishanteringsoperationer när det gäller att bära maktmedelsredskap och använda maktmedel samt när det gäller nödvärn. Avsikten är att lagändringarna ska träda i kraft hösten 2014.
Avsikten är att de av Finland utstationerade experter som har tillräcklig utbildning i användningen av maktmedelsredskap och maktmedel och som kan visa att de har upprätthållit dessa färdigheter, har rätt att bära sådana maktmedelsredskap som motsvarar deras utbildning och rätt att använda maktmedel i en civil krishanteringsoperation. I praktiken handlar det om polismän, gränsbevakningsmän samt tjänstemän vid Tullen och tjänstemän vid Brottspåföljdsmyndigheten.
Allt mera utmanande förhållanden
Förhållandena för den civila krishanteringen är allt mera utmanande och de experter som deltar i operationerna ska ha ändamålsenliga säkerhetsarrangemang till sitt stöd. I regel förhåller sig Finland restriktivt till användningen av maktmedel vid civil krishantering. I framtiden måste man dock bereda sig på en ökning av det våld som parterna i en konflikt och i utsträckningen extremrörelserna använder sig av, vilket förutom andra parter också kan rikta sig mot experter som arbetar i civila krishanteringsoperationer.
Syftet med civil krishantering är att utveckla mållandets polisväsende, rättsliga myndigheter och åklagarväsende, gränsbevakning, tullväsende, brottspåföljdsväsende och övrig förvaltning och att reformera säkerhetssektorn i mållandet. Det finns ca 150 finländska experter inom dessa områden i civila krishanteringsoperationer. Finska staten är arbetsgivare för de utstationerade
experterna.
Länk till projektsidan: http://www.intermin.fi/sv/lagberedning/maktmedel_civilkrishantering
Ytterligare information:
specialsakkunnig Johanna Puiro, tfn 0295 488 584
konsultativ tjänsteman Antti Häikiö, tfn 0295 488 262