EU:s inrikesministrar diskuterade Lampedusa och Syrien
Inrikesminister Päivi Räsänen har i dag deltagit i mötet av EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor i Luxemburg. Ministrarna diskuterade olyckan utanför Lampedusa i Italien och EU-ländernas åtgärder för att stöda länderna runt Medelhavet. Enligt minister Räsänen visar den tragiska och allvarliga olyckan utanför Lampedusa ännu en gång att de personer som olagligt försöker komma till Europa är färdiga att riskera livet för att fly från krig, fattigdom och förföljelse.
- Resurserna är begränsade i medlemsstaterna runt Medelhavet. Det räcker inte med en sektors åtgärder när det gäller att förebygga och ta hand om motsvarande situationer som orsakar ett stort mänskligt lidande, utan man behöver en arsenal av verktyg som används inom hela EU, säger Räsänen.
Möjligheterna till laglig invandring och det gemensamma europeiska asylsystemet måste utvecklas så att de personer som är i behov av internationellt skydd får skydd. EU måste som en omedelbar åtgärd finna alla möjliga sätt att stöda Italien. Sådana sätt kan t.ex. vara nödfinansiering samt att fortsätta och effektivisera pågående operationer (Hermes och Aenas).
Samarbete behövs såväl på land som till havs
De brottsbekämpande myndigheterna och ämbetsverken bör samarbeta friktionsfritt för att gripa arrangörerna av olaglig invandring samt för att kunna sända rätt hjälp i rätt tid till nödställda människor samtidigt som man beaktar deras grundläggande rättigheter. För att nå det sistnämnda målet bör alla relevanta myndigheter utnyttja fullt ut också den potential som erbjuds av övervakningssystemet Eurosur som används i havsområden. De gemensamma operationerna till sjöss som EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex koordinerar är ytterst viktiga. Frontex ska ha tillräckliga resurser för detta ändamål.
Finland har deltagit i hanteringen av flyktingkrisen i Syrien och grannländerna genom att skicka humanitär hjälp bl.a. via FN:s flyktingorganisation UNHCR. Med anknytning till UNHCR:s vädjan om vidarebosättning har Finland beslutat erbjuda vidarebosättning för 500 syriska flyktingar inom ramen för kvotförfarandet år 2014.
Ministrarnas lunchdiskussion handlade om Europeiska polisakademins (Cepol) tillfälliga placeringsort. Cepol ligger för närvarande i Bramshill i Storbritannien. Man började söka en ny placeringort för polisakademin då Storbritannien meddelade att Cepol ska bort från Bramshill år 2014. Som resultat av diskussionerna föreslogs att Cepol tillfälligt placeras i Budapest. Minister Räsänen anser att det är en fungerande lösning.
RIF-ministrarna träffades första gången inom ramen för östliga partnerskapet
I samband med RIF-rådet ordnades justitie- och inrikesministrarnas första möte för östliga partnerskapet. Det östliga partnerskapet är den viktigaste tyngdpunkten under Litauens ordförandeskap. Länderna inom det östliga partnerskapet är Ukraina, Moldova, Vitryssland, Armenien, Georgien och Azerbaidzhan.
På mötet den 8 oktober behandlades bekämpning av korruption och organiserad brottslighet, it-relaterad brottslighet samt invandring och rörlighet.
Minister Räsänen konstaterar att det är viktigt att intensifiera samarbetet mellan EU och länderna inom det östliga partnerskapet.
- Målet med samarbetet är att på ett effektivare sätt ingripa t.ex. i organiserad, internationell brottslighet. Man kommer att öka utbytet av information mellan myndigheterna i fråga om de kriminella gruppernas karaktär och struktur. De kriminella gruppernas verksamhet är inte längre bunden till viss plats eller nationalitet utan den är global.
Mötets resultat och deklaration tas i beaktande på det östliga partnerskapets toppmöte i Vilnius den 28 - 29 november 2013.
Ytterligare information:
överdirektör Laura Yli-Vakkuri, +358 40 720 22 16