Minister Holmlund: Nära samarbete mellan medlemsländerna viktigt i frågor som rör inre säkerhet
EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor behandlade idag den olagliga invandringen vid Europeiska unionens södra sjögräns. Syftet med de slutsatser som behandlas är att utveckla EU:s integrerade gränssäkerhetssystem och stärka kampen mot olaglig invandring i synnerhet vid de södra sjögränserna, där människosmuggling ofta leder till förlust av människoliv.
Inrikesminister Anne Holmlund betonade att Finland anser det vara bra att slutsatserna nämner prioriteringen av arbetet mot människohandel och olaglig invandring i Europols, Eurojusts och Frontex arbete samt målet att förbättra informationsutbytet mellan medlemsstaterna.
- Det är också väsentligt att beakta tillämpningen av principerna om internationellt skydd när man stärker gränsbevakningen. Samarbetet med länder utanför EU ska vara omfattande - förutom genom politisk dialog bör samarbetet även förbättras på den konkreta operativa nivån, t.ex. i frågor som gäller maritima operationer och gränsbevakning, sade minister Holmlund.
Rådet antog EU:s strategi för inre säkerhet. Finland stöder det omfattande säkerhetsbegreppet och betonar att man även bör beakta hoten i människornas vardag.
- I princip ansvarar medlemsländerna själva för kampen mot brottslighet i vardagen, men inom ramen för unionen bör man på ett mer omfattande sättutbyta tankar och god praxis om åtgärder som vidtas i andra länder och hur de fungerar. Dessutom bör man komma ihåg att för att förbättra säkerheten krävs det att även andra än de brottsbekämpande myndigheterna deltar. Det är viktigt att samarbeta med olika förvaltningsområden (t.ex. undervisningssektorn och den sociala sektorn), den privata sektorn och medborgarorganisationer.
Vid en begränsad session under mötet diskuterade inrikesministrarna även behandlingen och överföringen av uppgifter om finansiella betalningsmeddelanden från EU till Förenta staterna. Europaparlamentet förkastade den 11februari 2010 interimsavtalet mellan EU och Förenta staterna undertecknat den 30november 2009, varför avtalet inte kunde träda i kraft. Ministrarna hörde kommissionens syn på situationen.
Swift-avtalet samordnas i Finland av justitieministeriet. Avtalet innehåller frågor som rör justitieministeriets, inrikesministeriets och finansministeriets ansvarsområden.
Närmare information: överdirektör Laura Yli-Vakkuri, inrikesministeriet, tfn +358 71 878 8250, +358 40 720 2216.