Minister Holmlund: Räddningsverken övergår från brandsyner till övervakning som grundar sig på riskbedömning
I arbetet med att förebygga olyckor kommer räddningsverken att övergå från det nuvarande brandsynssystemet, som i stor utsträckning bygger på kvantitativa mål, till övervakning som grundar sig på riskbedömning, om det lagförslag som avlåts till riksdagen i vår antas.
- Förslaget är att räddningsverken i fortsättningen genomför övervakningen i enlighet med en övervakningsplan som antagits för en viss tid. Den övervakning som utförs av det reviderade räddningsväsendet kan även vara avgiftsbelagd, om räddningsväsendet i regionen beslutar så. Syftet med detta är att trygga tillräckliga resurser för räddningsverken, sade inrikesminister Anne Holmlund idag torsdagen den 25mars vid brandbefälsdagarna i Tahkovuori.
- Vid verkställandet av den nya räddningslagen är det ytterst viktigt att övervakningsplanerna utarbetas grundligt och i tillräckligt samarbete mellan räddningsverken. Jag tror att om den genomförs väl kommer den reviderade övervakningsverksamheten under de närmaste åren att synas också i olycksstatistiken, sade Holmlund.
Enligt Holmlund kunde man i fortsättningen uppbära en avgift för de utgifter som orsakas räddningsverket på grund av upprepade falska larm från brandlarmanläggningar som är anslutna till nödcentralen. Ca 20 procent av räddningsverkens uppdrag består av utryckningar som föranleds av automatiska brandlarmanläggningar och varje år görs ca 20000 utryckningar på grund av falska brandlarm. På grund av de falska brandlarmen försämras räddningsväsendets beredskap att reagera på verkliga olyckor.
Det har visat sig vara svårt att i praktiken tillämpa bestämmelserna om säkerhetsutredningar vid vårdinrättningar och boendeenheter för specialgrupper.
- I den nya räddningslagen inskrivs krav på utrymningssäkerhet i vårdinrättningar och service- och stödboenden, som kompletterar och preciserar bestämmelserna i den nuvarande räddningslagen. De nya bestämmelserna förtydligar även det sätt på vilket utrymningssäkerheten bedöms.
- Behovet av släckningsanläggningar ska även i fortsättningen bedömas på samma sätt som nu, dvs. genom riskbedömning. Släckningsanläggningar kan vara oumbärliga i sådana lokaler där man inte kan trygga en tillräcklig utrymningssäkerhet genom andra åtgärder, sade Holmlund.
Minister Holmlund anser att det är en oroande utveckling att allt fler personer som av olika orsaker inte har möjlighet att rädda sig på egen hand från bränder bor ensamma i sina hem.
- Det är viktigt att de myndigheter inom olika förvaltningsområden som regelbundet har kontakt med specialgrupper kan identifiera riskerna och ta tag i upptäckta brister i brandsäkerheten i nödvändigt samarbete med räddningsmyndigheterna, sade Holmlund.
Läs minister Holmlunds hela tal (på finska) på adressen www.intermin.fi/tal
Mer information om revideringen av räddningslagen finns på adressen www.intermin.fi/svenska/raddningslag
Närmare information: specialmedarbetare Kristiina Kokko,071 878 8206