Minister Päivi Räsänen: Bestraffandet av människor är inte företagsverksamhet
- I det finländska samhället har man utgått från och utgår även i fortsättningen från att en betydande utövning av offentlig makt inte kan tillhöra den privata sektorn. Denna princip är garanterad i grundlagen, konstaterar inrikesminister Päivi Räsänen. Räsänen vill ta ställning till diskussionen som har förts i offentligheten om överföringen av polisens uppgifter till den privata säkerhetssektorn.
Enligt Räsänen är bestraffandet av människor inte företagsverksamhet och en sådan behörighet kan inte överföras till enskilda. Rätten att besluta om böter som berör snatterier kan inte jämställas med normala betalningar. Det är frågan om en straffsrättslig utvärdering, i vilken man bör beakta även tryggandet av den berörda parten.
Räsänen understöder inte utvidgandet av väktarnas befogenheter till snatteribrott.
- Det skulle vara frågan om en betydande ändring i polisens uppgifter och sådana förslag borde inte göras på lätta grunder, konstaterar Räsänen.
Endast i ett fåtal europeiska länder får polismännen en högklassig och mångsidig utbildning, som varar i minst tre år. I Finland är det så.
- I Finland har vi en välutbildad poliskår, som noggrant blivit vald till sitt uppdrag och som Finland även på internationell nivå kan vara stolt över. Därför utgår regeringen i sitt utvecklingsarbete från att polisens verksamhet bör utvecklas i stället för att brytas ner.
- Vi bör inte övergå till ett sådant samhälle, där utövningen av offentlig makt överförs från myndigheterna, vars utbildning ger dem förutsättningar till denna utövning och gentemot vilka en sakenlig myndighetsövervakning riktas. Samma princip bör gälla vid upprättandet av bestämmelser som berör parkeringsövervakningen. Aktörerna inom den privata säkerheten bör inte bedriva konkurrerande verksamhet med polisen, utan komplettera polisverksamheten, anser Räsänen.
Regeringen kommer att dra upp riktlinjerna för storleken av de resurser som står till polisens förfogande. Enligt Räsänen har den exakta målnivån inte ännu bestämts, utan ärendet utreds i en arbetsgrupp som inrikesministeriet leder.
- I beredningsarbetet utgår man från säkrandet av människans vardag och de uppgifterna det förutsätter. Det är i varje fall klart, att polisen i likhet med andra myndigheter bör samtidigt förnya och utveckla sitt arbetssätt. Nu är tiden inne att påskynda bland annat den elektroniska kommunikationen, så att till exempel anhopningen av tillståndstjänsterna kan underlättas.
- Dessutom bör man försäkra sig om att omstruktureringen av polisförvaltningen genomförs effektivt så att polisdistrikternas funktionsförmåga förbättras och förvaltningen blir lättare, säger Räsänen.
Enligt Räsänen mäts människornas tillit dagligen till myndigheternas och även polisens förmåga att upprätthålla säkerheten i det vardagliga livet. Förtroende väcks genom att sörja för säkerheten i vardagen. Man bör sätta värde på polisens normala fältarbete, som utförs bland människorna, samt den effektiva brottsutredningen. För att polisen ska lyckas i sitt arbete, förutsätts det att polisen syns på fältet, att människorna har tillit i polisens förmåga att trygga det vardagliga livet och lösa de brott som människorna möter.
Närmare information: statssekreterare Marjo Anttoora, 071 878 8202, specialmedarbetare Niklas Andersson, 071 878 8213,