Minister Räsänen: Den förändrade bedömningen av terrorismhotet måste tas på allvar
Inrikesminister Päivi Räsänen tar Skyddspolisens nya bedömning av hotet om terrorism på stort allvar, men framhäver att det inte finns någon anledning till rädsla. Skyddspolisen känner inte till att konkreta terroristprojekt skulle ha riktats mot Finland.
- Skyddspolisen fortsätter att aktivt inhämta information och bedöma situationen. Skyddspolisen håller statsledningen och myndigheterna underrättade om situationen, konstaterar minister Räsänen.
Skyddspolisens anslag ökades med 1,6 miljoner euro år 2013. Enligt Räsänen var detta beslut rätt och kom vid rätt tidpunkt.
Terrorism bekämpas förutom vid Skyddspolisen också på flera olika nivåer.
- Finlands nationella strategi mot terrorism uppdaterades i början av året. Dess riktlinjer och åtgärder grundar sig på en tidsenlig uppfattning om de hot som riktas mot Finland och bekämpningen av dem. Vi bemöter denna situation genom att handla i enlighet med strategin och försöker sänka hotnivån, konstaterar Räsänen.
Dessutom publicerar det nationella samarbetsnätverk för förebyggande av våldsam extremism som leds av inrikesministeriet regelbundet lägesrapporter om våldsam extremism i Finland.
Enligt minister Räsänen har Finland på EU-nivå framhävt förebyggande åtgärder i kampen mot terrorism.
- Schengens informationssystem är ett viktigt verktyg för att upptäcka och identifiera utländska kombattanter. Det bör användas på ett mer effektivt sätt. Vidare är det väsentligt att i EU ta i bruk systemet för passageraruppgifter (EU PNR) som håller på att beredas. Också Interpol bör utnyttjas effektivare, konstaterar ministern.
- Det är dock svårt att påverka eventuella riskpersoner i förväg. Därför anser jag att ett av de viktigaste målen är att öka den allmänna medvetenheten så att t.ex. familjerna kan identifiera dem som överväger att resa till konfliktområdet och eventuellt ingripa i situationen. På ett motsvarande sätt måste åtgärder vidtas för att stödja dem som återvänder från konfliktområdet att anpassa sig till det finländska samhället.
Ytterligare information: specialmedarbetare Niklas Andersson, 029 548 8213