Olaglig inresa bekämpas på flera sätt
Ministergruppen för den inre säkerheten, som leds av inrikesminister Päivi Räsänen, godkände i dag åtgärdsprogrammet mot olaglig inresa. Åtgärdsprogrammet är tväradministrativt och framhäver vikten av att förbättra myndighetssamarbetet och göra lagstiftningen tydligare. Programmet innehåller 21 olika åtgärder.
När det gäller utlänningsövervakning uppdateras befogenheterna för polisen och Gränsbevakningsväsendet så att dessa har rätt att utföra övervakning av utlänningar i lokaler som omfattas av offentlig frid, såsom affärslokaler. Lagen om utlänningsregistret revideras så att den bättre motsvarar myndighetssamarbetets behov. Det föreslås också att inreseförbud kan meddelas en person som redan lämnat landet. För tillfället kan inreseförbud meddelas endast i samband med avlägsnande ur landet. Dessutom föreslås att lagen som gäller ordnande av olaglig inresa preciseras. Samma gäller lagstiftningen gällande rättegångar om tagande i förvar.
Myndigheternas informationsutbyte förbättras
När det gäller myndighetssamarbetet strävar man efter att förbättra såväl beskickningspersonalens kunnande som samarbetet mellan myndigheterna och transportörerna. Informationsutbytet förbättras mellan socialmyndigheterna, FPA, polisen och andra myndigheter som sköter utlänningsfrågor. Dessutom förbättras samarbetet med de ryska myndigheterna när det gäller bekämpning av olaglig inresa och människohandel. Gränsbevakningsväsendet stärker ytterligare sitt deltagande i gränssäkerhetssamarbetet med EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex.
Åtgärdsprogrammet mot olaglig inresa grundar sig på en gränssäkerhetsmodell i fyra moment, som omfattar åtgärder i ursprungs- och transitländerna, närområdena, de yttre gränserna och inne i landet. En tväradministrativ tjänstemannagrupp följer upp genomförandet av programmet och avlägger rapporter till ministergruppen för den inre säkerheten om hur åtgärdsprogrammet fortskrider.
Olaglig inresa ökat i EU
Med olaglig inresa och vistelse i landet avses att utlänningar reser in och vistas i landet utan tillstånd. Dessa personer saknar resedokument, visering och uppehållstillstånd och får därför inte resa in eller vistas i Finland. En laglig inresa blir olaglig vistelse i landet till exempel då personen stannar kvar i landet längre än tillåtet. I offentligheten använder man ofta termen papperslösa, då man syftar på personer som vistas olagligt i landet.
Frontex statistikförde nästan 141 000 olagliga gränsöverskridningar inom EU 2011, vilket motsvarar en ökning på 35 procent jämfört med föregående år. EU:s yttre gräns passerades olagligt främst vid de yttre gränserna i Grekland, Italien och Malta. I Finland påträffades 2011 ca 3 300 personer som vistades olagligt i landet.
Närmare information: statssekreterare Marjo Anttoora, inrikesministeriet 071 878 8202, polisinspektör Mia Poutanen, Polisstyrelsen, 071 878 1760