Övergång till system med ensamrätter i penningspelsverksamhet vid årsskiftet
Gällande penningspelsverksamhet övergår man till ett system med lagstadgade ensamrätter från och med början av 2012. Penningspelsverksamhet får bedrivas endast av Veikkaus Ab, Penningautomatföreningen och Fintoto Ab. Varje penningspelssammanslutning har rätt att förmedla penningspel inom sitt ansvarsområde också elektroniskt och att anordna penningspel inom sitt ansvarsområde i virtuella miljöer. I fortsättningen får spel på hästar endast anordnas av Fintoto Ab.
Samtidigt träder förordningarna om penningspelsverksamhet i kraft. Ändringar jämfört med tidigare är att Penningautomatföreningen beviljats tillstånd att grunda ett kasino till i Finland samt att öka antalet penningautomater till 22 500 automater i stället för det nuvarande antalet 20 000 automater.
Biometriska uppehållstillståndskort tas i bruk
Biometriska uppehållstillståndskort tas i bruk i början av året. På uppehållstillståndskortets chips lagras en ansiktsbild och två fingeravtrycksbilder som biometriska kännetecken. Av alla som ansöker om uppehållstillstånd tar man i fortsättningen fingeravtryck när ansökan inlämnas. Fingeravtrycken införs i utlänningsregistret. Ansökan om uppehållstillstånd kan alltså i fortsättningen bara lämnas in av den sökande själv.
Ändringarna i utlänningslagen som EU:s blåkortsdirektiv kräver träder i kraft vid ingången av januari. Högkvalificerade arbetstagare kan i fortsättningen beviljas ett s.k. EU-blåkort. För att få uppehållstillstånd ska personen ha ett anställningserbjudande om minst ett års högkvalificerad anställning och erhålla en lön som är högre än genomsnittet i landet.
Integrationsfrågorna till arbets- och näringsministeriet
Ansvaret för integrationen av invandrare övergår från inrikesministeriet till arbets- och näringsministeriet vid årsskiftet. Ändringen innebär att 16 personer överförs från inrikesministeriets migrationsenhet till arbets- och näringsministeriet. Överföringen av integrationsfrågorna till arbets- och näringsministeriet utgör en del av regeringsprogrammet. I samband med ändringen ska integrationen bli en starkare del av sysselsättningsfrågorna.
Förordning om anmälningsskyldighet för läkare träder i kraft
Statsrådets förordning om anmälningsskyldighet för läkare och anmälningsrätt för en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården träder i kraft i januari. Genom förordningen kompletteras skjutvapenlagen som trädde i kraft i juni så att en läkare har skyldighet och övriga anställda inom hälso- och sjukvården rätt att göra en anmälan till polisen om en person som de anser olämplig för innehav av skjutvapen. I förordningen fastställs anmälningsförfarandet och innehållet i anmälan.
När den nya lagen om parkeringsövervakning som justitieministeriet berett träder i kraft, har inrikesministeriets förordning om parkeringsbot ändrats. Enligt den nya förordningen kan kommunerna fortfarande en gång om året föreslå till inrikesministeriet att parkeringsboten inom det egna området höjs. Däremot ska förslaget läggas fram senast vid utgången av januari i stället för juni som tidigare. Inrikesministeriet beslutar om höjningarna efter att ha bett om ett utlåtande från områdets polisinrättning.
Höjningar i polisens och Migrationsverkets avgifter
Avgifterna som uppbärs av Migrationsverket höjs vid årsskiftet. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd höjs till 385 euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för arbetstagare höjs till 440 euro.
Även polisens tillståndsavgifter höjs. Priset för ett identitetskort stiger till 55 euro och priset för ett pass till 54 euro. Priset för ett fortsatt uppehållstillstånd som polisen beviljar höjs till 145 euro. Det nya priset för fortsatt uppehållstillstånd för minderåriga och studerande är 108 euro.
Ny förordning om begränsningar av eller förbud mot rätten att röra sig i Gränsbevakningsväsendets områden
Med inrikesministeriets förordning bestäms om begränsning av eller förbud mot att röra sig i en lokal eller ett område som Gränsbevakningsväsendet besitter. Sådana områden är till exempel skjutbanor och -områden, flygplatser och träningsområden. Förordningen träder i kraft i början av året. Begränsningarna och förbuden är nödvändiga för att trygga Gränsbevakningsväsendets verksamhet och för att förhindra fara för personer. Områdena som omfattas av begränsningar och förbud är så snävt begränsade som möjligt, och de har i huvudsak ingen inverkan på människornas vardag.
Närmare information:
penningspelsverksamhet: konsultativa tjänstemannen Sakari Airas, 071878 8580förordningar i lotterilagen: överinspektör Jukka Tukia, 071 878 8573
biometriska uppehållstillståndskort: lagstiftningsrådet Jutta Gras, 071878 8658
blåkortsdirektivet: lagstiftningsrådet Jutta Gras, 071878 8658
integration: migrationsdirektör Kristina Stenman, 071878 8640
anmälningsskyldighet för läkare: projektchef Mika Lehtonen, 0718788581
parkeringsbot: överinspektör Marko Meriniemi, 071878 8561
polisens avgifter: lagstiftningsrådet Pertti Normia, 071 878 8562
Migrationsverkets avgifter: lagstiftningsrådet Jorma Kantola, 071 878 8603
Gränsbevakningsväsendets begränsningar av att röra sig: lagstiftningsrådet Jaana Heikkinen, 071872 1602