Planerna om ledningscentraler för räddningsväsendet och polisen beror inte på nödcentralsreformen
Räddningsväsendets och polisens planer om att inrätta lednings- och lägescentraler beror inte på nödcentralsreformen. Nödcentralerna har inte hittills heller lett räddningsverkens eller polisens fältverksamhet. Ledningen av den praktiska fältverksamheten hör till räddningsmyndigheterna och polisen. Nödcentralernas uppgift är att ta emot nödsamtal, förmedla uppgifter till olika myndigheter utifrån dessa och förse myndigheterna med stödtjänster som behövs i verksamheten.
Lagen om nödcentralsverksamhet (692/2010) som trädde i kraft i början av 2011 ändrade inte arbetsfördelningen mellan Nödcentralsverket och myndigheterna. Nödcentralsverkets uppgift är fortsättningsvis att ta emot nödsamtal, göra riskbedömningar och förmedla samtal eller uppgifter till olika myndigheter enligt deras anvisningar, samt stöduppgifter i anslutning till detta.
Nödcentralerna har inte hittills heller lett räddningsverkens, polisens eller andra myndigheters operativa fältverksamhet. Ledningen av den praktiska fältverksamheten hör till räddningsmyndigheterna, polisen och andra behöriga myndigheter.
Den senaste tidens stormar och tidigare långvariga händelser har i praktiken visat att ledningen av räddningsverksamheten bör utvecklas. Nödcentralerna förmedlade t.ex. hundratals uppgifter till räddningsverken vid stormarna som orsakade omfattande förödelse. I sådana situationer kan räddningsverkens egna ledningscentraler eller kontrollrum vara nödvändiga för att uppgifterna och de resurser som finns tillgängliga för att sköta dem kan anvisas på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt.
Vid årsskiftet medför utvecklingen av polisens förvaltningsstruktur ändringar i den nuvarande polisinrättningsstrukturen. Polisinrättningar sammanslås och deras antal minskas från 24 till 11. Samtidigt utvecklas också polisens ledningsfunktioner så att minst en lednings- eller lägescentral inrättas på varje polisinrättnings område.
Nödcentralsreformens inverkan på planeringen av kontrollrum begränsar sig till att det på några orter i och med reformen frigörs lokaler som kan lämpa sig som ledningscentraler eller kontrollrum.
Inrikesministeriet kommer tillsammans med räddningsverken, polisen, social- och hälsovårdsväsendet samt Nödcentralsverket att fortsätta arbetet med att definiera myndigheternas och nödcentralernas arbetsfördelning och vidta åtgärder som stöder myndigheternas ledningsfunktioner. Avsikten med nödcentralsreformen är inte att överföra uppgifter från staten till kommunerna eller till andra myndigheter.
En förordning som närmare fastställer gränsytorna mellan Nödcentralsverket och myndigheterna samt anvisningar för nödcentralsverksamheten har beretts i gott och nära samarbete mellan de myndigheter som använder Nödcentralsverkets tjänster.
Ytterligare information:
Pekka Tulokas, direktör för IT-näten, tfn 071 878 8450
Janne Koivukoski, beredskapsdirektör, tfn 071 878 8420