Ändringar som gäller familjeåterförening träder i kraft 1.7
Villkoren för familjeåterförening stramas åt i överensstämmelse med EU-direktivet. Tillräcklig försörjning ska framöver vara en förutsättning för familjeåterförening för personer som får internationellt eller tillfälligt skydd. Den som sökt internationellt skydd kan beviljas t.ex. asyl eller uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd. Republikens president stadfäste den 29 juni de ändringar av utlänningslagen som statsrådet föreslog.
Ett villkor för att uppehållstillstånd ska beviljas är enligt utlänningslagen i allmänhet att försörjningen är tryggad. Familjemedlemmar till personer som fått internationellt skydd har utgjort ett undantag från detta, och nu slopas detta undantag.
I praktiken betyder ändringen att försörjningsförutsättningen framöver även ska gälla s.k. gamla familjer till dem som beviljats internationellt eller tillfälligt skydd. Med gamla familjer avses att familjen bildats redan innan anknytningspersonen kommit till Finland. Redan den gällande lagen förutsätter att försörjningen är tryggad när det gäller familjer som har bildats först efter anknytningspersonens inresa i Finland.
Avvikelse kan göras från försörjningsförutsättningar om det finns exceptionellt vägande skäl eller om ett barns bästa kräver det.
De som beviljats asyl har tre månader på sig att ansöka om familjeåterförening utan försörjningsförutsättning
Familjemedlemmarna till personer som beviljats asyl kan ansöka om familjeåterförening utan försörjningsförutsättning inom tre månader från att anknytningspersonen fått kännedom om asylbeslutet. Detsamma gäller för kvotflyktingar.
Tidsfristen på tre månader anges i EU-direktivet och förpliktar alla medlemsstater. Däremot gäller försörjningsförutsättningen alltid familjer till de personer som fått alternativt skydd. Alternativt skydd kan beviljas om villkoren för beviljande av asyl inte är uppfyllda, men den sökande riskerar att i sitt hemland eller permanenta bosättningsland bli utsatt för exempelvis dödstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling.
I lagen föreskrivs det inte om försörjningsgränser i euro, och det föreslås inga ändringar i försörjningsnivån. Migrationsverket fastställer riktgivande gränser i euro tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet.
Lagen träder i kraft den 1 juli. Lagändringarna gäller inte familjemedlemmar till finska medborgare. Försörjningsförutsättningen gäller inte situationer där anknytningspersonen har beviljats asyl eller status som kvotflykting innan lagen träder i kraft.
Närmare information om projektet: www.intermin.fi/sv/lagberedning/familjeaterforening
Ytterligare information
Jorma Vuorio, överdirektör, tfn 0295 418 860, [email protected]
Tuuli Tuunanen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 658