Bedömningen av riskerna för skada till följd av penningspel bör organiseras permanent
Inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet informerar
En utvärderingsgrupp bör tillsättas för förebyggande av de skador som förorsakas av penningspel, och bedömningen av riskerna för skada bör organiseras permanent. Detta anser den arbetsgrupp som utrett frågan och som i dag överlämnade sitt förslag till inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg och social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Päivi Sillanaukee.
Avsikten är att utvärderingsgruppen tillsätts vid social- och hälsovårdsministeriet som ansvarar för uppföljningen av skador till följd av penningspel och bedömningen av de risker för skada som anknyter till spelutbudet. Enligt förslaget har utvärderingsgruppen till uppgift att bedöma de skador som förorsakas av penningspel och bereda utlåtanden i ärendet till bl.a. inrikesministeriet som utfärdar förordningarna i ärenden som gäller anordnandet av penningspel.
Riskerna för skada kan minskas på många olika sätt
Målet med undersökningen och bedömningen av riskerna för skada till följd av penningspel är att identifiera mekanismer som leder till osunt spelande. Det är möjligt att i flera olika skeden bedöma sambandet mellan å ena sidan olika penningspel och de lösningar som gäller anordnandet av penningspel och å andra sidan problemspelande och de skador som förorsakas av penningspel.
Planeringen av spelutbudet kan påverkas utifrån bedömningsinformationen. Flera olika skyddande faktorer kan förknippas med penningspel. Riskerna för skada kan också minskas betydligt genom att påverka spelets egenskaper, spelmiljön och spelförsäljningen samt genom att koppla olika kontrollredskap till produkten.
De skador som förorsakas av penningspel har undersökts mycket och man vet relativt bra vilka risker för skada som anknyter till penningspel och penningspelande. De viktigaste faktorerna som påverkar risken för skada till följd av penningspel är förknippade med människors individuella egenskaper och spelvanor samt med spelen och spelmiljön. Dessa risker kan minskas betydligt. På befolkningsnivå är det viktigt att med tanke på riskregleringen påverka penningspelutbudets strukturella och situationsspecifika faktorer. Dessa styr människors spelvanor.
Arbetsgruppens rapport (på finska): www.intermin.fi/publikation/262014
Ytterligare information:
arbetsgruppens ordförande Kari Haavisto, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 342
arbetsgruppens sekreterare Antti Murto, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 0295 247 077
arbetsgruppens sekreterare Sari Laitakari, Polisstyrelsen, tfn 0295 481 891