Regeringen satsar på den inre säkerheten och på utbildning av mer räddningspersonal
I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen ett anslag på sammanlagt cirka 2,5 miljarder euro för inrikesministeriets förvaltningsområde.
Räddningsväsendets högklassiga tjänster ska tryggas
Regeringen föreslår att 105 miljoner euro anvisas för räddningsväsendets, Räddningsinstitutets och Nödcentralsverkets omkostnader. Syftet är att trygga Nödcentralsverkets resurser och utveckla dess verksamhet. I syfte att stärka befolkningsskyddet ska bestämmelserna om beredskap i fråga om befolkningsskyddet ses över och organiseringen av arbetet med befolkningsskyddet utvecklas. För att mer räddningspersonal ska utbildas föreslår regeringen ett tillägg på 3,5 miljoner euro att fördelas mellan Räddningsinstitutet i Kuopio och Helsingfors räddningsskola. Enligt en preliminär bedömning får Helsingfors räddningsskola en andel på 1 miljoner euro. Bedömningen kommer att preciseras senare under budgetprocessen.
- För att räddningsväsendet ska kunna erbjuda högklassiga tjänster i hela landet är det en förutsättning att det finns tillräckligt mycket räddningspersonal. Regeringen har föresatt sig att utreda och vidta behövliga åtgärder för att åtgärda bristen på räddningspersonal. För att branschen ska hållas attraktiv kommer räddningsutbildning även i fortsättningen att ordnas på två orter: Kuopio och Helsingfors, säger inrikesminister Mari Rantanen.
Tilläggsfinansiering för bekämpning av ungdomsbrottslighet
För polisväsendet föreslås sammanlagt cirka 1,0 miljarder euro. I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering föreslås för polisen ett tillägg på 17,5 miljoner euro för att öka antalet poliser till 8 000 årsverken före utgången av valperioden. Det säkerställs också att polisen kan rekrytera ett behövligt antal personer med specialexpertis som stöder polisverksamheten, såsom cyber- och ekonomiexperter samt undersökningssekreterare. Den svenskspråkiga polisutbildningen tryggas. För förebyggande och bekämpning av ungdomsbrottslighet anvisas ett tillägg på 5 miljoner euro. Aktionsberedskapen hos polisens riksomfattande beredskapsenhet (Karhu) utvecklas.
Gränssäkerheten tryggas genom tillräckliga resurser
Gränsbevakningsväsendet föreslås få sammanlagt 513 miljoner euro. Gränsbevakningsväsendet är en del av Finlands försvarssystem och den europeiska gräns- och kustbevakningen. I regeringsprogrammet konstateras det att Finlands gränssäkerhet ska tryggas och att det ska säkerställas att Gränsbevakningsväsendets resurser, materiel och tekniska utrustning är tillräckliga. I budgetpropositionen föreslås ett tillägg på 1,5 miljoner euro för att öka antalet gränsbevakare.
Behandlingen av tillstånd som hänför sig till invandring ska effektiviseras
I budgetpropositionen för 2024 föreslås cirka 512 miljoner euro för migrationsförvaltningen. För Migrationsverket föreslås ett anslag på 101 miljoner euro, vilket är 36 miljoner euro mer än i budgeten för 2023. Regeringen föreslår att Migrationsverket ska anvisas 21 miljoner euro för att förkorta behandlingstiderna genom ökad automatisering, 3 miljoner euro för att ändra det internationella skyddet så att det till sin karaktär blir tillfälligt och för att förkorta längden på tillståndens giltighet, 5,5 miljoner euro för att möjliggöra tagande i förvar och förlänga tiden för hållandet i förvar samt 6,8 miljoner euro för efterhandstillsynen av uppehållstillstånd som beviljas på grund av arbete och för ökad användning av automatisering. För genomförande av paketet för frivillig återresa och avlägsnande ur landet föreslås ett tillägg på 2 miljoner euro. Flyktingkvoten sänks i enlighet med regeringsprogrammet till 500 personer.
Hur planen för de offentliga finanserna inverkar på anslagen inom inrikesministeriets förvaltningsområde
Anslagsnivån för inrikesministeriets förvaltningsområde uppgår till cirka 2,3 miljarder euro i början av ramperioden 2025 och sjunker till cirka 1,9 miljarder euro 2027. Anslagsramen för inrikesministeriets förvaltningsområde har höjts på grund av de anslagsbehov som åtgärderna enligt regeringsprogrammet förutsätter och på grund av förvaltningsområdets övriga anslagsbehov. Höjningsbehovet beror på ett finansieringsunderskott inom förvaltningsområdet, på att tidigare anslagsökningar har varit av engångsnatur, på nödvändiga och omfattande investerings- och utvecklingsbehov, på det avsevärda eftersatta underhållet av lokalerna och på nya lagstadgade skyldigheter som har bestående ekonomiska konsekvenser.
De viktigaste nya beslut och ändringar som gäller ramperioden
- Antalet poliser ökar till 8 000 före slutet av valperioden. Ökningen av antalet poliser medför ett permanent tillägg på 70 miljoner euro för polisens omkostnader.
- För förebyggande och bekämpning av ungdomsbrottslighet anvisas en permanent anslagsökning på 5 miljoner euro. Den svenskspråkiga polisutbildningen tryggas.
- För säkerställande av antalet gränsbevakare (3 100 årsverken) anvisas ett permanent tillägg på 1,5 miljoner euro. För Gränsbevakningsväsendets omkostnader anvisas en permanent anslagsökning på 4 miljoner euro med anledning av höjd grundhyresnivå.
- Antalet utbildningsplatser för räddningspersonal höjs, så att det till 2032 utbildas sammanlagt 1 000 fler. Ökningen av utbildningsvolymen fördelas mellan Räddningsinstitutet i Kuopio och Helsingfors räddningsskola.
- För ordnandet av räddningsutbildningen föreslås 4,4 miljoner euro för 2025 och 2026 samt 5,5 miljoner euro för 2027. Den slutliga fördelningen av finansieringen mellan aktörerna preciseras efter att ytterligare utredningar har gjorts.
- Nödcentralsdatasystemets inspelningssystem förnyas.
- Behandlingstiderna vid Migrationsverket förkortas bland annat genom ökad automatisering. Tillägget under ramåren 2025–2027 är 21 miljoner euro.
- Efterhandstillsynen av uppehållstillstånd på grund av arbete ska effektiviseras genom ökad automatisering, vilket ökar anslagsbehovet permanent med 6,8 miljoner euro.
- Det görs möjligt att med hänsyn till allmän ordning och säkerhet ta en person i förvar, och den maximala tiden för hållande i förvar förlängs från nuvarande 6 månader till 12 månader. För ändamålet reserveras ett permanent tillägg på 6,3 miljoner euro.
- Genom en ändring av utlänningslagen ändras det internationella skyddet till att vara temporärt, och längden på uppehållstillstånden på grund av internationellt skydd förkortas till det minimum som EU-rätten möjliggör, vilket ökar anslagsbehovet permanent med 3 miljoner euro.
- För genomförandet av paketet för frivillig återresa och avlägsnande ur landet anvisas ett permanent tillägg på 2 miljoner euro.
- Åtgärderna enligt regeringsprogrammet i fråga om invandring och mottagande minskar behovet av anslag för utgifter för mottagande med cirka 44 miljoner euro och behovet av anslag för stöd till mottagningsverksamhetens kunder med cirka 15 miljoner euro i slutet av ramperioden.
- Till åtgärderna hör också att i enlighet med regeringsprogrammet minska antalet kvotflyktingar till 500 personer.
- Behovet av anslag för invandring har ökat på grund av att personer som har beviljats tillfälligt skydd har omfattats av mottagningstjänsterna i större utsträckning än väntat.
- Till inrikesministeriets huvudtitel riktas i enlighet med regeringsprogrammet en omkostnadsbesparing från och med 2025.
Ytterligare information:
Kati Korpi, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 0295 488 513
Piia Manninen, specialmedarbetare, tfn 0295 488 295