Samarbetsnätverk som stöder återflyttning byggs upp i norra Irak
En delegation som sammansatts av projektet "Positiv särbehandling i återflyttningsprocessen" som stöder frivillig återflyttning besökte i december 2009 Irak och skapade samarbetsnätverk och utredde möjligheter för att återvända frivilligt till regionen. Resan var en del av det ovan nämnda treåriga EU-projektet, vars syfte är att skapa en stödmodell för flyktingar och asylsökande som hör till sårbara grupper och som planerar att återvända till de länder de kommit ifrån. Projektet koordineras av inrikesministeriet och det genomförs tillsammans med övriga myndigheter och organisationer som representerar olika grupper.
Projektet startade i maj 2009 och det erbjuder stöd och information för personer och familjer som behöver speciellt stöd för att deras återflyttning ska lyckas. Sådana personer är bland annat ensamförsörjarfamiljer, ensamstående kvinnor, äldre personer, ensamma minderåriga, funktionshindrade och personer som hör till en nationell minoritet.
Positiv särbehandling innebär olika stödformer såsom rådgivning om återflyttning, uppgörande av återflyttningsplaner och ekonomiskt stöd för att bosätta sig på nytt i hemlandet. Med stöd av projektet har ensamma personer och barnfamiljer redan återvänt till t.ex. norra Irak och Balkan.
Resa till norra Irak för att samla in information
Resan till kurdområdena i norra Irakgenomfördes den 7-13 december, och i den deltog även representanter för kurdorganisationen i Finland. Under resan träffade delegationen förutom lokala organisationer dessutom myndigheter i Iraks kurders autonoma region (KRG) och internationella organisationer. Under resan diskuterades speciellt de stödtjänster unga, äldre och sjuka personer behöver, och man utredde villigheten hos och möjligheterna för lokala organisationer att verka som samarbetsparter på ort och ställe.
- I norra Irak finns det på olika orter organisationer, som har kunnande och vilja att verka som stöd för alla personer som återvänder frivilligt, till exempel genom att producera tjänster som stöder nyintegrering. Även myndigheterna inom KRG visade sin vilja att vara med och utveckla den frivilliga återflyttningen, säger projektkoordinator Nexhat Beqiri, som ledde delegationen.
I år inleds återvändarrådgivning, som ges av organisationerna i flyktingföräggningarna i Finland, och de första formerna av samarbete med organisationerna som verkar i norra Irak. Frivilliga återflyttare som hör till de sårbara grupperna kan komma i åtnjutande av projektstödet, men personer som återsänds av polisen stöder projektet inte.
Närmare uppgifter: Projektkoordinator Nexhat Beqiri, 071-878 8287