Inrikesminister Päivi Räsänen: Att utnyttja passageraruppgifter hjälper polisen att identifiera personer som åker iväg för att strida och dem som återvänder
Regeringen föreslår att polisen får rätt att använda passageraruppgifter för förebyggande och utredning av brott. Ett lagförslag om frågan överlämnades i dag till riksdagen för behandling. Tull- och gränsmyndigheterna har redan länge haft motsvarande rättigheter. Inrikesminister Päivi Räsänen anser att lagändringen är mycket nödvändig och aktuell med tanke på kampen mot terrorism.
- Den underlättar Skyddspolisens möjligheter att identifiera personer som reser till stridsområden för att delta i striderna eller som återvänder därifrån. Polisen får också bättre möjligheter att bekämpa egendomsbrottslighet av typen hit-and-run som leds från utlandet, säger hon.
Betydelsen av inbördeskriget i Syrien återspeglar sig på Finland. För närvarande uppskattas det att över 40 personer har rest från Finland till Syrien under konflikten. De flesta av dessa personer uppskattas ha rest för att ta del i stridsverksamheten i radikala islamiska grupper.
Räsänen framhäver att inget nytt register med personuppgifter skapas för polisen utan polisen jämför passageraruppgifterna med uppgifter i sina egna register, t.ex. registret över uppgifter om efterlysta personer.
- Därefter förstörs de passageraruppgifter som innehas av polisen om det inte finns lagstadgade förutsättningar som avser brottsbekämpning för att registrera uppgifterna i något annat polisregister, konstaterar Räsänen.
Missförhållande i utlänningslagen rättas till
Också det s.k. projektet för frivilligt återvändande framskred till riksdagen i dag. Ett missförhållande i 51 § i utlänningslagen rättas till inom projektet. För närvarande kan en person som fått avslag på sin asylansökan i vissa fall bara besluta sig för att vistas i landet. En person som agerar på detta sätt beviljas först tillfälligt uppehållstillstånd som leder till permanent vistelse. Uppehållstillstånd ska beviljas också en brottsling om denne inte kan återsändas. Detta missförhållande har gällt de länder som inte tar emot sina egna medborgare om de inte själva vill återvända.
- Förslaget förbättrar likabehandlingen av asylsökande och uppmuntrar dem som fått avslag på sin asylansökan att välja frivillig återresa. Detta medför kostnadsbesparingar för såväl polisen som förläggningarna och är ett mer humant alternativ även för personen själv, konstaterar minister Räsänen.
- Praxisen i Finland har varit unik i hela Europa. Exempelvis i Sverige kan tillfälligt uppehållstillstånd beviljas först efter flera år, om det inte är möjligt att avlägsna personen ur landet, konstaterar minister Räsänen.
Enligt minister Räsänen har detta missförhållande skadat asylprocessens trovärdighet.
- Jag förstår väl att den nuvarande praxisen kan upplevas som orättvis. Faktum är att personer som kommer från olika länder för närvarande bemöts olikvärdigt. Den ena återsänds med tvång medan den andra får bli kvar med tillgång till högklassig service vid förläggningen och får till slut ett permanent uppehållstillstånd. I detta avseende befinner sig även EU-medborgarna i en svagare ställning.
- Utgångspunkten i en rättsstat bör vara tilltron till rättsprocessen samt att alla är lika inför lagen.
Tagande i förvar av ensamkommande asylsökande barn förbjuds
Minister Räsänen är nöjd med att förslaget som förbjuder tagande i förvar av asylsökande barn som är i landet utan vårdnadshavare äntligen lämnas till riksdagen.
- Genom dessa ändringar blir vår lagstiftning bland de strängaste i Europa, t.ex. strängare än motsvarande lagstiftning i Sverige, konstaterar hon.
Enligt förslaget förbjuds tagande i förvar av barn under 15 år som saknar vårdnadshavare också när han eller hon ska avlägsnas ur landet. Tagande i förvar av minderåriga i polisens lokaler förbjuds helt. Förslaget förbättrar också annars rättssäkerheten för utlänningar som tagits i förvar samt säkerheten på förvarsenheterna.
Ytterligare information:
specialmedarbetare Sonja Falk, tfn 050 530 4137
specialmedarbetare Iina Mattila, tfn 0295 418 806 (RP om passageraruppgifter)