Inrikesminister Päivi Räsänen: Händelserna i Hyvinge utreds grundligt
Enligt inrikesminister Päivi Räsänen kommer skottdådet som inträffade i Hyvinge i lördags att utredas grundligt. Utredningarnas resultat beaktas både i projektet för revidering av skjutvapenlagen och i polisanvisningarna.
– Trots att det som hänt inte kan göras ogjort, ska alla möjliga åtgärder vidtas för att i fortsättningen kunna förebygga liknande händelser och handla i motsvarande situationer på ett sätt som ökar säkerheten, konstaterar Räsänen.
Inrikesministeriets utvidgade ledningsgrupp sammanträdde i dag för att behandla skottdådet i Hyvinge. Ledningsgruppen fick en preliminär översikt över observationerna av polisverksamheten och utredningen i situationen. Dessutom diskuterade ledningsgruppen fortsatta åtgärder.
– I Finland grundar sig polisverksamheten på att varje polispatrull kan inleda åtgärder i varje situation utan att vänta på förstärkning och specialgrupper. I utbildningen har man särskilt satsat på detta. I Hyvinge var polisen på plats inom en minut och verksamheten inleddes genast.
– Dessutom har polisen regionala grupper som är specialiserade på att sköta krävande situationer. Tack vare detta arrangemang kan andra specialgrupper anlända snabbare till platsen. I Hyvinge anlände förstärkning från Södra Finland snabbt till platsen. Omkring 50 poliser fanns slutligen på plats, konstaterar Räsänen.
Minister Räsänen är mycket orolig över den i Hyvinge skadade polisens tillstånd. Hon deltog i arbetspraktik. Praktikanterna utnämns till ett tjänsteförhållande för viss tid som yngre konstapel och till uppgifterna hör i princip alla polisuppgifter i anslutning till upprätthållandet av allmän ordning och säkerhet. Uppgifterna utförs under handledning av en mer erfaren polisman, och så var fallet även i denna situation.
– Om man på förhand vet att uppgiften är farlig, får en praktikant med stöd av arbetarskyddslagstiftningen inte delta i en sådan uppgift om han eller hon inte fått behörig utbildning. Polisen som skadade sig i Hyvinge var mycket nära händelseplatsen.
– Tyvärr förknippas polisarbetet alltid med oförutsebarhet, som inte kan undvikas i alla situationer. I Hyvinge skulle även personal inom sjukvården eller räddningsväsendet ha kunnat anlända först till platsen. Därför är det av ytterst stor vikt att olika myndigheter förbereder sig för och tränar skötsel av krävande situationer gemensamt.
– När det gäller fallet i Hyvinge framgår omständigheterna och händelserna vid verksamhetens inledande allt eftersom utredningen fortskrider, konstaterar Räsänen.
Bestämmelserna om vapenförvaring granskas i revideringen av vapenlagen
Minister Räsänen tillsatte ett projekt för den andra fasen av revideringen av skjutvapenlagen i april. Projektet ser också över de grundläggande kraven gällande förvaring av skjutvapen och utvärderar hur förvaringssäkerheten kan förbättras. Projektets mandat är från den 25 april 2012 till den 31 december 2013.
– På basis av tidigare utredningar finns det till vissa delar behov av att precisera de nuvarande bestämmelserna om vapenförvaring. Utredningen över händelserna i Hyvinge kommer att beaktas i revideringsprojektet. Bestämmelserna om vapenförvaring granskas under den kommande sommaren och hösten, betonar Räsänen.
Närmare information: överdirektör Kauko Aaltomaa, +358 71 878 8550, specialmedarbetare Niklas Andersson, +358 50 559 7156