Inrikesministeriet vidtar nya åtgärder för att minska terrorismhotet när det gäller personer som rest till konfliktområden
I Finland har kampen mot terrorism redan i flera års tid grundat sig på ett omfattande samarbete mellan myndigheterna och intressegrupperna. Fokuset har legat på förebyggande arbete. På grund av terrorismens globala karaktär har i synnerhet det politiska och folkrättsliga samarbetet och påverkansarbetet inom EU haft en viktig roll.
- Den omvärld som påverkar kampen mot terrorism har förändrats i rätt så snabb takt under det senaste året. Antalet personer som rest till konfliktområden och dem som sedan återvänt håller på att öka. Därför är det möjligt att hotet om terrordåd ökar också i Finland, bedömer inrikesminister Päivi Räsänen.
Under de senaste åren har flera ändringar gjorts i lagstiftningen som reglerar bekämpning av terrorism. När dessa lagstiftningsändringar bereddes visste man enligt Räsänen inte om den kommande ändringen som gäller resande från Finland till konfliktområden och deltagande i beväpnade terroristgruppers verksamhet.
Säkerhetsmyndigheternas tillgång till information måste garanteras
Inrikesministeriet håller på att utreda om den nuvarande situationen eventuellt förutsätter nya åtgärder för att minska terrorhotet med tanke på dem som rest till konfliktområden. Ministeriet kommer att bl.a. inleda ett utredningsprojekt för att bedöma om polislagens bestämmelser om inhämtande av information är tillräckligt omfattande inför den ändrade hotfulla terrorismsituationen.
- I den här situationen är det ytterst viktigt att säkra säkerhetsmyndigheternas tillgång till information. Myndigheterna bör ha tillräckliga medel för förebyggande verksamhet.
Den nuvarande situationen förutsätter att man bedömer på nytt polisens rätt till information som anges i polislagen. Det är svårt att bedöma vad de personer som rest eller tänker resa till konfliktområden har för ändamål om man inte kan få tillräckligt med information om detta, konstaterar Räsänen.
Avsikten är att man i projektet bedömer om inhämtande av information enligt polislagen kan ske för att trygga statens säkerhet. Avsikten är dessutom att utreda under vilka förutsättningar husrannsakan och tagande i beslag kan ske på basis av polislagen, och under vilka förutsättningar detta kan ske utan att föremålet vet om det.
- Rättsliga frågor som har anknytning till rätten att resa, uppehållsrätten och andra rätter ska övervägas på nytt när det gäller personer som reser till eller vistas i konfliktländer eller återvänder till Finland. Inrikesministeriet håller på att utreda om inreseförbudet vid behov kan utvidgas till att gälla dem som har lämnat Finland och vistas i utlandet, säger Räsänen.
FN:s säkerhetsråds resolution förpliktar medlemsländerna att vidta nya åtgärder
FN:s säkerhetsråd antog den 24 september 2014 enhälligt en resolution om personer som reser utomlands för att strida med terrorgrupper. Resolutionen innehåller förpliktelser som är bindande för alla medlemsländer. Minister Räsänen påskyndar utredningen av de åtgärder som FN:s resolution förutsätter när det gäller behovet av att kriminalisera resor eller försök att resa till konfliktområden i terroristiskt syfte.
Inrikesministeriet och justitieministeriet utreder också tillsammans om deltagande i terroristgruppers beväpnade verksamhet ska tilläggas som gärningssätt i straffbestämmelserna. Det bör också utredas separat om man som främjande av terroristbrott ska kriminalisera sådan verksamhet där en person i annan egenskap, t.ex. som sjukvårdsman, deltar i en beväpnad terroristgrupps verksamhet.
- Skyddspolisen har redan i åratal haft som högsta prioritet att försöka få en sambandsman till Turkiet. I Turkiet skulle sambandsmannen ha en klar operativ uppgift att analysera verksamheten av de personer som reser till konfliktområden från Finland och som sedan återvänder. Inrikesministeriet kommer att föreslå finansiering för att skicka Skyddspolisens sambandsman till Turkiet, konstaterar Räsänen.
Flera lagförslag om bekämpning av terrorism i riksdagen
Samtidigt som man funderar på nya åtgärder framskrider strategin för bekämpning av terrorism och åtgärdsprogrammet om förebyggande av våldsam extremism. I riksdagen behandlas dessutom redan lagförslag om bekämpning av terrorism.
En proposition där det föreslås att deltagande i utbildning för ett terroristbrott ska bli straffbart är under behandling i riksdagen. I lagförslaget föreslås också att straffbestämmelsen om finansiering av terrorism kompletteras så att inte bara finansiering av ett brott som begås i terroristiskt syfte utan även finansiering av andra terroristbrott i kapitlet bestraffas som finansiering av terrorism. Dessutom föreslås det en ny straffbestämmelse om finansiering av terroristgrupp, enligt vilken den som direkt eller indirekt tillhandahåller eller samlar in tillgångar till en terroristgrupp med vetskap om gruppens karaktär som terroristgrupp gör sig skyldig till brott.
I riksdagen behandlas dessutom en proposition där det föreslås att lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet ändras så att polisen ska ha rätt att få uppgifter av samfund och sammanslutningar ur register som gäller passagerare och fordons personal för förhindrande, avslöjande och utredning av brott, för överlämnande till åtalsprövning samt för att nå efterlysta personer. De passageraruppgifter som avses ovan (PNR-uppgifter) och analyseringen av dem har en allt större roll i bekämpningen av terrorism och brottslighet.
Ytterligare information: polisdirektör Sanna Heikinheimo, tfn 0295 488 553, polisöverinspektör Keijo Suuripää, tfn 0295 488 567