Studie med fokus på utlänningslagen undersöker om man kan förutse framtida behov att revidera lagar
Inrikesministeriet har beställt en studie som ska undersöka om man kan förutse framtida behov att revidera lagstiftningen redan medan lagarna bereds och hur man kan förbereda sig på ändringsbehoven. Studien närmar sig ämnet genom att granska ändringar som gjorts i utlänningslagen och orsakerna till dem. Forskningsarbetet utförs av forskare vid Åbo Akademi i samarbete med Åbo universitet.
I den första fasen av forskningsprojektet granskas och analyseras de ändringar som gjorts i utlänningslagen. I den andra fasen begrundar forskarna hur man under lagberedningen kan förutspå olika framtida utmaningar, som till exempel den tekniska utvecklingen. Studien ger också rekommendationer om framsyn i lagstiftningsarbetet.
Materialet för studien utgörs av lagberedningsdokument, anvisningar för beredningen, regeringens propositioner, utskottshandlingar, riksdagens svar och forskningslitteratur.
Studien ska stödja beredningen av den nya utlänningslagen
Den nuvarande utlänningslagen trädde i kraft 2004. Efter ikraftträdandet har lagen ändrats cirka 90 gånger, och av de ursprungliga paragraferna har 85 procent genomgått någon förändring. På grund av de många ändringarna har lagens struktur lidit och det har blivit svårt att få en överblick av lagen.
Preliminära förberedelser för en genomgripande reform av utlänningslagen inleddes vid inrikesministeriet hösten 2021. Den egentliga omarbetningen av lagen inleds som ett separat projekt under följande regeringsperiod.
Studien bidrar till förarbetet inför beredningen då den ger information om orsakerna bakom det rådande läget och kartlägger de faktorer som stärker lagstiftningens hållbarhet.
Studien ingår i inrikesministeriets forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Avsikten är att resultaten ska gå att använda också i andra ministeriers lagberedning. Studien ska slutföras under 2022.
Mer information:
Jutta Gras, lagstiftningsråd, inrikesministeriet, tfn 0295 488 650, [email protected]
Elina Pirjatanniemi, professor, Åbo Akademi, tfn 050 401 3735, [email protected]