Finland förbinder sig att ta emot 792 asylsökande från Medelhavet
EU:s inrikesministrar nådde i går den 20 juli i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel preliminärt samförstånd om det antal sådana asylsökande som tagit sig över Medelhavet som varje medlemsland kommer att ta emot från Grekland och Italien. Inrikesministrarna kom överens om fördelningen av bördan när det gäller sammanlagt ca 55 000 flyktingar och asylsökande. Europeiska rådet har beslutat om fördelningen av sammanlagt 60 000 personer. Förhandlingar om de återstående ca 5 000 personerna förs på hösten. I detta skede förbinder sig Finland att ta emot sammanlagt 792 asylsökande under två år. Vid mötet representerades Finland av inrikesminister Petteri Orpo.
- Det var bra att man nådde samförstånd. För Finlands del var resultatet rimligt. Det var viktigt att alla länder deltar. Vi kom också överens om att arrangemanget måste vara ett undantag. Arrangemanget är tidsmässigt och kvantitativt begränsat. Finland står inte vid sidan om, invandringen hit har också ökat och antalet asylsökande håller på att öka kraftigt, säger minister Orpo.
- Vi krävde att Italien och Grekland omedelbart vidtar åtgärder för att sätta sina system i skick. Olagliga inresor måste fås under kontroll och processerna vid gränserna ska fungera, framhäver Orpo.
Inrikesministrarna färdigställde de beslut som EU:s stats- och regeringschefer fattat tidigare. Europeiska rådet enades i juni om att det under två år ska överföras 40 000 asylsökande och 20 000 flyktingar från Grekland och Italien till andra medlemsländer.
Alla medlemsländer deltar i fördelningen av bördan. Vid stats- och regeringschefernas möte representerades Finland av statsminister Juha Sipilä. Samtidigt kom man överens om att ett beslut om hur de interna förflyttningarna genomförs ska fattas snabbt och att medlemsländerna före det kommer att avtala om antalen asylsökande som ska överföras per land. Finlands och EU:s utgångspunkt har varit att asylfrågorna sköts på frivillig basis. Medlemsländerna anser dock att problemet är så stort och gäller hela Europa att man ska tillämpa undantagsförfarandet. Inrikesministrarna fick som uppgift att komma överens om detaljerna i fördelningen.
En del av länderna beslutade att ha flyktingarna och asylsökandena i samma kvot men Finland gjorde inte så eftersom det enligt Finlands vedertagna tolkning är fråga om två separata grupper.
- Man ska komma ihåg att bakom fenomenet ligger flera kriser i Afrika samt kriget i Syrien. Det mest hållbara sättet att svara på migrationen är att medverka till att lösa problemen i ursprungs- och transitländerna för asylsökande. I detta sammanhang är utrikes-, handels- och utvecklingspolitiska medel samt krishantering väsentliga faktorer, säger minister Orpo sammanfattningsvis.
- Nödställda människor ska hjälpas men den olagliga invandringen måste fås under kontroll. Länderna i Sydeuropa måste få gränsbevakningen i skick och Europa bör agera beslutsamt för att kontrollera migrationen. Att bekämpa människosmuggling, effektivisera övervakningen av EU:s yttre gränser, identifiera och registrera asylsökande och tillämpa en effektiv återvändandepolitik är nödvändiga åtgärder. Det internationella samfundet måste göra sitt yttersta för att stabilisera läget i Nordafrika och Syrien, säger minister Orpo.
Inrikesministrarna kom redan tidigare i juli överens om antalen kvotflyktingar som ska omplaceras. Finland förband sig att ta emot sammanlagt 293 kvotflyktingar åren 2016–2017. Detta beslut fastställdes vid inrikesministrarnas möte i går. Förfarandet för fördelning av bördan träder i kraft i början av hösten efter att besluten om dess genomförande har fattats.
Inrikesministrarna diskuterade också förenhetligandet av begreppet säkert ursprungsland mellan medlemsländerna och beslutade att öka samarbetet i frågan. För närvarande tillämpar en del av medlemsländerna en förteckning över säkra ursprungsländer, och asylansökningar från dessa länder kan t.ex. behandlas vid påskyndat förfarande. Begreppet säkert ursprungsland används också i Finland men förteckningen är inte i bruk.
Ytterligare information:
överdirektör Laura Yli-Vakkuri, tfn 040 720 2216
specialmedarbetare Ville Valkonen, tfn 044 567 2201 (begäran om intervjuer med minister Orpo)
Europeisk migrationsagenda: Vad gör EU för att hantera flyktingsituationen vid Medelhavet?