Det föreslås att boendeskyldighet tas in i utlänningslagen
Det föreslås att bestämmelser om två nya säkringsåtgärder fogas till utlänningslagen. Säkringsåtgärderna gäller boendeskyldighet för asylsökande. Statsrådet lämnade den 15 september regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen.
Säkringsåtgärderna enligt utlänningslagen har som mål att underlätta klarläggandet av förutsättningarna för en persons inresa eller avlägsnandet ur landet.
Boendeskyldighet för barn blir ett alternativ till tagande i förvar av minderåriga som fått avslag på asylansökan
Den första av de nya säkringsåtgärderna gäller minderåriga asylsökande som saknar vårdnadshavare och som ska avlägsnas ur landet. Boendeskyldighet för barn ska vara ett lindrigare alternativ till tagande i förvar av ensamkommande minderåriga och minska behovet av tagande i förvar. Med tanke på barnets bästa är detta således en förbättring jämfört med nuläget.
Boendeskyldighet för barn ska kunna åläggas ett barn endast när förutsättningarna för tagande i förvar föreligger. Dessutom förutsätts att det är fråga om ett barn som har fyllt 15 år, som saknar vårdnadshavare och som har fått avslag på asylansökan och ett beslut om avlägsnande ur landet.
Enligt förslaget kan ett barn åläggas att bo på en angiven förläggning som är avsedd för barn, vistas på förläggningens område och anmäla sig på förläggningen varje dag. Boendeskyldigheten för barn varar högst två veckor. Tiden kan förlängas högst två veckor om det är nödvändigt för att trygga verkställigheten av avlägsnandet ur landet.
Inrikesministeriets utredning om olika alternativ till tagande i förvar bakom förslaget
Bakom regeringens proposition ligger inrikesministeriets utredning om olika alternativ till tagande i förvar som gjordes på grund av den föregående lagändringen om tagande i förvar och det statsrådets uttalande som antecknats i den. Enligt uttalandet är målet i fortsättningen att helt och hållet förbjuda tagande i förvar av barn som saknar vårdnadshavare.
Det föreslås inte att man avstår från att ta barn i förvar utan att man strävar efter att minska tagandet i förvar genom att utveckla alternativa metoder. Ur myndigheternas synvinkel behövs tagandet i förvar fortfarande i synnerhet för att trygga avlägsnandet ur landet. I praktiken tas minderåriga dock mycket sällan i förvar i Finland.
Boendeskyldighet för asylsökande ska säkerställa en smidig asylprocess
Inom projektet har man också berett en ändring av utlänningslagen så att bestämmelser om boendeskyldighet för alla asylsökande tas in i lagen. Boendeskyldighet som föreslås som ny säkringsåtgärd betyder att en utlänning som sökt internationellt skydd kan åläggas att bo och anmäla sig på en viss förläggning. Motsvarande boendeskyldighet används i flera EU-länder.
Avsikten är att asylsökanden måste anmäla sig vid förläggningen dagligen, men annars begränsas sökandens rörelsefrihet inte. Boendeskyldighet kan åläggas av polisen, Migrationsverket eller gränsbevakningsväsendet alltid på basis av prövning av det enskilda fallet.
Målet med boendeskyldigheten är att säkerställa en smidig asylprocess. I praktiken betyder detta att asylsökandena kan nås lättare för behandlingen av ansökan, t.ex. för asylsamtalet. Genom att använda boendeskyldighet kan man också underlätta återsändandet av personer som fått avslag på sin ansökan.
Läs mer om projektet: www.intermin.fi/sv/lagberedning/ovriga_lagberedningsprojekt/alternativ_till_tagande_i_forvar_av_utlanningar
På webbsidan kan du prenumerera på nyheter till din e-post för att följa hur beredningen framskrider.
Ytterligare information:
Mirkka Mykkänen, överinspektör, tfn 0295 488 618, [email protected]