Tillträdesförbud till idrottsevenemang får stöd av polisen och arrangörerna
Inrikesministeriet har sänt på remiss en rapport som utreder störande uppträdande vid idrottsevenemang och förbättring av säkerheten vid offentliga tillställningar. Rapporten visar att polisinrättningar samt de högsta fotbolls- och ishockeyserierna i det nuvarande säkerhetsläget ser ett tydligt behov av ett system med tillträdesförbud och registrering av dem som uppträder störande.
Ett tillträdesförbud betyder att en person kan förbjudas att få tillträde till ett idrottsevenemang om det finns en grundad risk för att han eller hon kommer att begå brott under evenemanget eller störa säkerheten där. Störande uppträdande vid idrottsevenemang tar sig uttryck i bl.a. att man använder pyrotekniska produkter, uppträder våldsamt eller rasistiskt, kastar saker eller rusar in på planen.
FM-ligan i ishockey har årligen ca 2,4 miljoner åskådare och fotbollsligan ca 450 000 åskådare. Det konstateras i rapporten att förutom gärningsmännen och föremålen äventyras också ett stort antal utomstående i störningssituationer. Förutom enskilda personers våldsamma beteende finns det i Finland också flera exempel på masslagsmål som supportrarna kommit överens om och arrangerat i samband med fotbolls- och ishockeymatcher.
Systemet med tillträdesförbud är i bruk i många EU-länder
Finland har ratificerat den europeiska konventionen om våld och olämpligt uppträdande hos åskådare vid idrottsevenemang. Enligt konventionen ska man vid evenemangen sörja för att de som gjort sig skyldiga till våld eller andra brottsliga handlingar identifieras och åtalas enligt lagen. Ansvaret för att trygga säkerheten vid offentliga tillställningar hör till arrangörerna.
Inrikesministeriet gjorde år 2009 en utredning om tillträdesförbud i Europarådets medlemsländer. Av de 28 medlemsländer som svarade på utredningen meddelade 23 länder att de har ett system med tillträdesförbud i bruk. Längden på tillträdesförbuden varierade från 15 dagar till ett livslångt tillträdesförbud. Dessutom varierade straffen för brott mot tillträdesförbud från bötesstraff till fängelsestraff.
Störande beteende leder till straff
Utöver inrikesministeriets representant bestod den arbetsgrupp som utarbetade rapporten också av representanter för undervisnings- och kulturministeriet, Polisstyrelsen, Finlands Bollförbund och FM-ligan i ishockey. Den omfattande enkäten, som riktades såväl till polisen som till fotbolls- och ishockeyföreningar, visar att man i det nuvarande säkerhetsläget ser ett tydligt behov av ett system med tillträdesförbud och registrering av dem som uppträder störande. När det gäller polisinrättningar stödde ca 90 procent av dem som svarade på enkäten skapandet av ett system med tillträdesförbud. När det gäller arrangörer av evenemang var motsvarande siffra över 70 procent.
Arbetsgruppen föreslår ett system med tillträdesförbud som inte bygger på separat lagstiftning, utan grunderna för systemet skapas inom ramen för avtalsfriheten. Systemet med tillträdesförbud kan grundas så att det lyder under någon av idrottens takorganisationer. Avsikten är att alla de grenförbund som anser att det är nödvändigt att ta systemet i bruk kan ansluta sig till det. De åskådare som deltar i evenemang som ordnas av dessa aktörer förbinder sig att följa de uppträdanderegler som arrangören fastställer. Den person som inte följer reglerna kan ges tillträdesförbud till evenemang som ordnas av ifrågavarande arrangör.
Den nuvarande lagstiftningen innehåller inte någon straffbestämmelse genom vilken man effektivt kan ingripa t.ex. i de fall där någon rusar in på planen eller annars stör ett idrottsevenemang. Arbetsgruppen för tillträdesförbud föreslår att det ministerium som ansvarar för ifrågavarande lagstiftning ska inleda ett lagstiftningsprojekt inom vilket vissa gärningar vid idrottsevenemang föreskrivs som straffbara.
Bakgrund till rapporten om tillträdesförbud
Inrikesministeriet tillsatte den 13 november 2012 en arbetsgrupp för att utreda och bedöma behovet av ett system med tillträdesförbud till offentliga tillställningar. Arbetsgruppen hade i uppgift att bedöma om det i Finland finns behov av och förutsättningar för ett system med tillträdesförbud som gäller offentliga tillställningar.
Andra orsaker till att arbetsgruppen tillsattes var att FM-ligan i ishockey år 2009 skickade till inrikesministeriet en begäran om erhållande av begränsade polisbefogenheter till säkerhetschefer i ligan samt de två skriftliga spörsmålen i riksdagen som anslöt sig till systemet med tillträdesförbud under vårsessionen 2012.
Närmare information:
http://www.intermin.fi/sv/lagberedning/ovriga_lagberedningsprojekt/arbetsgrupp_for_portforbud
På webbsidan kan du också prenumerera på nyheter till din e-post för att följa hur beredningen framskrider.
Ytterligare information:
polisinspektör Pekka Aho, tfn 0295 488 594