Bidraget för frivillig återresa höjs
Maximibeloppet för stöd för frivillig återresa stiger. I fortsättningen kan en vuxen som frivilligt återvänder till sitt hemland beviljas högst 1 500 euro i ekonomiskt stöd och en minderårig som reser med sin familj 750 euro beroende på landet. Tidigare har maximibeloppet för ekonomiskt stöd varit 1 000 euro för vuxna och 600 euro för barn.
Förutom av kontanter kan stödet utgöras av förnödenheter eller av både kontanter och förnödenheter.
Med stöd i form av förnödenheter avses olika förnödenheter eller tjänster, t.ex. hjälp med att skaffa ett jobb. En vuxen som återvänder frivilligt kan få högst 2 500 euro i stöd i form av förnödenheter. Ett barn som återvänder tillsammans med sin familj kan beviljas högst 1 500 euro i stöd i form av förnödenheter.
Det sammansatta stödet som innehåller både kontanter och förnödenheter erbjuder den som återvänder bättre möjligheter till återintegration. Den som återvänder och får stöd i form av förnödenheter besöker i sitt hemland flera gånger Internationella organisationen för migration IOM eller någon annan tjänsteleverantör och får samtidigt den rådgivning och det stöd som behövs för återkomsten.
Bidrag för frivillig återresa kan betalas till bl.a. sådana tredjelandsmedborgare som sökt internationellt skydd och som avlägsnar sig från landet frivilligt och varaktigt efter att ha återkallat sin ansökan eller efter att ha fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd.
EU strävar efter enhetliga bidrag för frivillig återresa
I och med att maximibeloppet för stöd till den som återvänder höjs motsvarar det bidrag för återresa som Finland betalar bättre de bidrag som betalas i övriga EU-länder. I EU pågår ett pilotprojekt som har som mål att förenhetliga de bidrag för frivillig återresa som betalas inom unionen. Inom projektet har det föreslagits att beloppet för bidraget för återresa ska vara 2 500 euro.
Återresa främjas genom en kombination av höjt bidrag och effektivare rådgivning
Genom att höja bidraget strävar myndigheterna dessutom efter att främja frivillig återresa och återintegrationen av dem som återvänder i en situation där antalet personer som fått avslag på sin asylansökan ökar. Genom höjningen sporrar man till frivillig återresa i stället för återresa genom myndighetsåtgärder. Frivillig återresa är alltid det mänskligaste alternativet med tanke på den som återvänder. Målet är också att öka frivillig återresa så att allt färre personer som fått avslag på sin asylansökan ska stanna i Finland utan uppehållstillstånd.
Migrationsverket har redan tidigare satsat på frivillig återresa genom att med EU-finansiering vid förläggningar anställa personer som ger rådgivning om frivillig återresa samt genom att utveckla handledningen om frivillig återresa och erbjuda information om frivillig återresa på olika språk. Genom kombinationen av höjt bidrag och effektivare rådgivning strävar man efter att öka antalet människor som återvänder frivilligt.
Stödet för frivillig återresa kan vara pengar, tjänster eller förnödenheter
Bidraget för frivillig återresa kan täcka kostnaderna för återresan och ett ekonomiskt stöd med hjälp av vilket den återvändande kan börja om i sitt hemland. Stödet kan utgöras av pengar eller olika förnödenheter eller tjänster för att t.ex. starta ett småföretag, skaffa en utbildningsplats eller hitta en bostad.
Understödet beviljas av en förläggning eller Migrationsverket. Återresan genomförs med assistens av IOM. I bidragsbeloppet ska återvändarens personliga omständigheter och förhållandena i återvändandelandet beaktas. För att bidrag ska beviljas förutsätts det att det finns en plan för hur bidraget kommer att användas.
År 2016 återvände sammanlagt 2 113 personer frivilligt. Fram till utgången av augusti har 1 034 personer återvänt frivilligt i år. Av dem har 79 procent återvänt till Irak.
Inrikesministeriets förordning träder i kraft den 25 september 2017. Förordningen är i kraft till utgången av 2018.
Ytterligare information
Jorma Kantola, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 215, [email protected]