Skogsbränderna i Ryssland observeras noggrant
Under den gångna sommaren har det uppstått rikligt med skogsbränder på olika håll i Ryssland. Som en följd av detta har man utlyst nödläge i sju olika områden.
- Ryssland har inte bett Finland om hjälp med släckningsarbetet. Om vi blir ombedda kommer vi naturligtvis att fundera på vilka möjligheter vi har att bistå. I mellersta Ryssland behöver man dock främst tung utrustning för flygsläckning, och denna typ av utrustning har vi inte i Finland, konstaterar inrikesminister Anne Holmlund.
- På grund av räddnings- och röjningsarbetena som de våldsamma åskvädren förorsakat och risken för markbränder behövs räddningspersonalen och deras utrustning i Finland. Vår primära uppgift är att säkra räddningsberedskapen inom landets gränser.
Situationen i närheten av Finlands östra gräns är inte lika allvarlig som situationen i mellersta Ryssland. Antalet skogsbränder har under de senaste dagarna minskat i det område som tillhör Karelska republiken.
Enligt minister Holmlund följer man skogsbrandssituationen bland annat med hjälp av satellitvarningssystem. Utgående från utsikter och observationer från Meteorologiska institutet får man uppgifter om hur röken från skogsbränderna breder ut sig. Vid behov kan ländernas räddningsmyndigheter samarbeta vid gränsområdena tack vare närområdesavtalet.
Myndigheterna samarbetar vid övervakningen av skogsbrandssituationen
På grund av skogsbränderna i Ryssland har inrikesministeriet tillsammans med utrikesministeriet bildat ett nätverk, som följer med förändringar i skogsbrandssituationen. Till nätverket hör förutom delar av utrikesministeriets personal i Finland även personal i Moskva, Sankt Petersburg och Petroskoj.
För att följa med eventuell strålning är räddningsavdelningen på inrikesministeriet i kontakt med strålsäkerhetscentralen (STUK), som observerar luftens radioaktivitet i Finland.
Skogsbränderna i Ryssland för inte med sig radioaktivitet till Finland
Enligt ryska myndigheter hotar skogsbränderna inte säkerheten vid kärntekniska anläggningar.
Den mängd radioaktivitet som eventuellt frigörs i luften vid en skogsbrand i verkningsområdet runt kärnkraftverket i Tjernobyl skulle även som mest vara mycket liten. Mängden är så liten att den inte är farlig för hälsan även om den skulle komma till Finland.
Det finns ett automatiskt strålningsövervakningssystem i Finland som i realtid mäter strålningen vid 255 mätstationer.
Mer information: statssekreterare Antti Pelttari, tfn 050 357 7194, räddningsöverinspektör Taito Vainio, tfn 050 456 0008 och Strålsäkerhetscentralens informationsjour (strålsäkerhetsfrågor), tfn 010 850 4761