Fingeravtrycksuppgifter i pass får inte användas i brottsbekämpningen
Det är inte möjligt att ändra lagen för att kunna utnyttja fingeravtrycksuppgifter i passregistret vid bekämpning av de grövsta brotten. Till det resultatet kom majoriteten av den arbetsgrupp som i dag lämnade sin rapport till inrikesminister Päivi Räsänen.
Enligt grundlagsutskottet betyder ett omfattande införande av fingeravtrycksuppgifter i passregistret och användningen av dessa att man ingriper i skyddet för privatlivet och personuppgifter. Att utnyttja fingeravtryck i brottsbekämpningen förutsätter enligt utskottet att det finns en tydlig anknytning till det ursprungliga ändamålet som fingeravtrycksuppgifterna i passregistret har samlats in för. Enligt arbetsgruppens utredning finns det inte en sådan tydlig anknytning mellan bekämpningen av de grövsta brotten och det ursprungliga ändamålet som fingeravtrycksuppgifterna i passregistret har samlats in för.
När det gäller passregistret är en tillförlitlig identifiering av personer och konstaterande av ett dokuments äkthet de huvudsakliga användningsändamålen. Enligt den uppfattning som majoriteten av arbetsgruppen har är det således inte möjligt att utvidga användningen av fingeravtrycksuppgifter så att den också omfattar utredningen av de grövsta brotten.
På flera ställen i Finlands lagstiftning är de speciella villkoren och förutsättningarna för begränsning av de grundläggande rättigheterna stramare än i EU-rätten. Enligt EU-lagstiftningen är det möjligt att i begränsad utsträckning i brottsbekämpningen utnyttja fingeravtrycksuppgifter oavsett det ursprungliga ändamålet som fingeravtrycksuppgifterna har samlats in för, exempelvis i enlighet med Eurodacförordningen. I Eurodacsystemet lagras fingeravtrycken för asylsökande i EU-länderna.
Flera medlemmar har anmält en gemensam avvikande mening om arbetsgruppens arbete.
Läs rapporten (på finska) på adressen: www.intermin.fi/publikation/202014
Ytterligare information:
Johanna Kari, ordförande, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 574