Omstruktureringen av polisförvaltningen har framskridit i enlighet med målen
Enligt inrikesministeriets och Polisstyrelsens gemensamma bedömning kommer de sparmål som uppställts i projektet Pora III som helhet betraktat att nås enligt de riktlinjer som fastställts i riksdagen.
Målet med omstruktureringen är att hålla polisens operativa resultat på nuvarande goda nivå men med lägre kostnader än tidigare. Nivån på den operativa verksamheten när det gäller övervakning, larmverksamhet, brottsbekämpning och tillståndstjänster bevaras utan att kvaliteten på verksamheten lider.
Eftersträvade besparingar
Genom reformen önskar man uppnå betydande kostnadsbesparingar på över 28 miljoner euro fram till slutet av 2016. Dessa besparingar gäller i synnerhet ledningsstrukturerna, förvaltnings- och stödfunktionerna samt lokalerna. Av besparingarna gäller 15,9 miljoner euro personalutgifterna. Andra besparingar gäller lokaler (5 miljoner euro), övriga utgifter (4,1 miljoner euro) och investeringar (0,6 miljoner euro). Avsikten är att samtidigt öka inkomsterna med 3 miljoner euro.
Omstruktureringen av förvaltningen har genomförts i enlighet med statsförvaltningens gemensamma personalpolitiska riktlinjer, enligt vilka ingen sägs upp. Personalminskningarna genomförs genom att utnyttja den naturliga personalavgången. Lönerna sänks inte heller under de två första åren.
Antalet polischefer och biträdande polischefer minskas
Ett av målen med den omstrukturering som genomfördes i början av 2014 är att minskningen av antalet polisinrättningar senast 2017 ska leda till att antalet årsverken för polischefer och biträdande polischefer minskar med sammanlagt 30 jämfört med 2011.
Minskningen av antalet chefer och biträdande chefer ger enligt preliminära beräkningar en besparingseffekt på över 3 miljoner euro redan i år. Detta är betydligt mera än det mål på 2 miljoner euro som uppställts för år 2014.
Vid en genomgång av polischefernas, biträdande chefernas och befälets sammanlagda lönekostnader kan man konstatera att trots bl.a. de allmänna förhöjningarna enligt tjänstekollektivavtalet har ökningen av polischefernas, biträdande chefernas och befälets lönekostnader upphört. Om man granskar endast befälets lönekostnader, har de dock ökat jämfört med 2011 i synnerhet på grund av de allmänna förhöjningarna och personalarrangemangen i anknytning till reformen.
Antalet personal inom polisens högsta ledning har också minskat i enlighet med målen. Också med tanke på pengar har man uppnått besparingar enligt målen.
Genomförandet av de mål som uppställts i samband med reformen med tanke på polisens verksamhet, personalen och anslagssituationen följs upp aktivt.
- Eftersom reformen ännu pågår är det naturligtvis klart att det är omöjligt att göra exakta bedömningar i euro. Enligt preliminära uppgifter kommer man dock att stegvis uppnå reformens mål, konstaterar polisdirektör Sanna Heikinheimo.
Ändringarna i samband med omstruktureringen av polisförvaltningen i nötskal
De ändringar som genomförts i samband med omstruktureringen av polisförvaltningen är betydande med tanke på både omfattningen och effekterna:
• Antalet polisenheter har minskats från 29 till 14.
• Rörliga polisens funktioner integrerades med den lokala polisen. Polisens teknikcentral som en självständig enhet lades ned.
• Polisstyrelsens organisation förnyades och förenklades på ett betydande sätt. Bl.a. upphävdes regionförvaltningsverkens ansvarsområden för polisväsendet.
• Trafiksäkerhetscentralens funktioner centraliserades.
• Vid centralkriminalpolisen genomfördes en reform gällande verksamhetsställena.
• Polisens utbildningssystem reformerades.
• Nätverket av verksamhetsställen och samservicenätet reformeras.
Ytterligare information: polisdirektör Sanna Heikinheimo, inrikesministeriet, tfn 0295 488 553, polisdirektör Seppo Kolehmainen, Polisstyrelsen, tfn 0295 481 750
Projektet för utveckling av polisens förvaltningsstruktur (PORA III) - Slutrapport om verkställandet (fi)
http://www.poliisi.fi/intermin/biblio.nsf/vwByseriesPol/701387A5BE284CAFC2257D0300242F5D