En utvidgning av servicen vid tillnyktringsstationerna utreds
Ministergruppen för den inre säkerheten, som leds av inrikesminister Päivi Räsänen, beslutade vid sitt möte den 2 oktober att ett utredningsarbete inleds för att utvidga servicen vid tillnyktringsstationerna. Social- och hälsovårdsministeriet ska tillsammans med andra myndigheter och organisationer svara för utredningsarbetet.
Polisen tar årligen i förvar något under 80 000 personer på grund av berusning. Den som gripits endast på grund av berusning ska enligt lagen föras till en tillnyktringsstation för berusade eller till någon annan plats där han eller hon kan tas hand om. Antalet tillnyktringsstationer i Finland är för närvarande mindre än 20. Man har fått goda erfarenheter av deras verksamhet.
Genom att öka servicen vid tillnyktringsstationerna kan man i samband med att en person tas i förvar ingripa i missbruksproblem i ett tidigare tidigare skede och samtidigt minska de kostnader som rusmedelsmissbruket orsakar samhället.
Riskbedömningen av våld i nära relationer utvidgas
Ministergruppen behandlade vid sitt möte årsrapporten för programmet för den inre säkerheten. Ett av målen i programmet är att det multiprofessionella riskbedömningsverktyget för identifiering av våld i nära relationer (MARAK-verksamhetsmodellen) införs i hela landet. För närvarande är modellen i bruk i åtta områden: i Östra centrums polisdistrikt i Helsingfors samt i Uleåborg, Joensuu, Jyväskylä, Villmanstrand, Päijänne-Tavastland, Vasa och Vanda. Enligt preliminära planer ska verksamhetsmodellen införas åtminstone på tre nya orter under 2014. Pilotförsöken inleddes år 2010.
MARAK är en metod för att bedöma risken för våld, och med hjälp av den försöker en multiprofessionell arbetsgrupp hjälpa personer som utsatts för eller hotas av allvarligt våld i par- eller närrelationer. Arbetsgruppen består av experter inom t.ex. polisen, social- och hälsovårdsväsendet, undervisningsväsendet och olika organisationer. Målet är att hjälpa offret, förbättra tryggheten för offret samt att minska antalet allvarliga fall av våld i par- eller närrelationer och följderna av dessa.
Ministergruppen för den inre säkerheten beslutade att social- och hälsovårdsministeriet i fortsättningen ska svara för MARAK-verksamheten.
Åtgärder för att förebygga familjedråp
I programmet för den inre säkerheten ingår åtgärder för att förebygga familje- och barnadråp. Åtgärderna, som i huvudsak redan har inletts, och förslagen till genomförandet av dem har beretts i ett tvärsektoriellt samarbete mellan ministerierna. Social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet och inrikesministeriet har huvudansvaret för genomförandet. Största delen av de åtgärder som social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för togs in som en del av arbetet för den arbetsgrupp som hade till uppgift att utreda praxis inom barnskyddet.
När det gäller att förebygga familjedråp är det ytterst viktigt att förbättra informationsutbytet mellan myndigheterna. Inrikesministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som har till uppgift att utreda hindren för informationsutbytet och lägga fram förslag till lösningar på dem i synnerhet med tanke på förebyggandet av familje- och barnadråp. Arbetsgruppen slutför sitt arbete i slutet av 2013 och på basis av arbetsgruppens utredning ska man fatta beslut om fortsatta åtgärder för att förbättra informationsutbytet.
I programmet för den inre säkerheten ingår åtgärder för att förbättra säkerheten i vardagen i enlighet med riktlinjerna i regeringsprogrammet för statsminister Jyrki Katainens regering. Antalet åtgärder är sammanlagt 64. Största delen av dem har inletts. Fem åtgärder har slutförts.
Ytterligare information:
IM: Tarja Mankkinen, chef för sekretariatet för den inre säkerheten, tfn 040 595 5760
SHM: Laura Lindeberg, specialmedarbetare, tfn 0295 163 110