Inrikesminister Anne Holmlund: Planerna på ledningscentraler för räddningsväsendet och polisen beror inte på nödcentralsreformen
- Räddningsväsendets och polisens planer att inrätta lednings- och lägescentraler beror inte på nödcentralsreformen. Nödcentralerna har inte hittills heller lett räddningsverkens eller polisens fältverksamhet. Ledningen av den praktiska fältverksamheten hör till räddningsmyndigheterna och polisen. Nödcentralernas uppgift är att ta emot nödsamtal, förmedla uppgifter till olika myndigheter utifrån dessa och förse myndigheterna med stödtjänster som behövs i verksamheten, säger inrikesminister Anne Holmlund.
Den nya lagen om nödcentralsverksamheten träder i kraft den 1 januari 2011. Lagen ändrar inte arbetsfördelningen mellan Nödcentralsverket och myndigheterna. Nödcentralsverkets uppgift är fortsättningsvis att ta emot och bedöma nödsamtal och förmedla samtal eller uppgifter till olika myndigheter enligt myndigheternas anvisningar, samt sköta stöduppgifter i anslutning till det.
- Sommarens stormar och tidigare långvariga händelser har i praktiken visat att ledningen av räddningsverksamheten bör utvecklas. Nödcentralerna förmedlade t.ex. hundratals uppgifter till räddningsverken vid stormarna som orsakade omfattande förödelse. I sådana situationer kan räddningsverkens egna ledningscentraler eller kontrollrum vara nödvändiga för att uppgifterna och de resurser som finns tillgängliga för att sköta dem kan anvisas på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt, säger Holmlund.
Räddningsverken och polisen svarar för ledningen av sin egen operativa verksamhet. Redan under den tid då de kommunala kretsalarmeringscentralerna fanns hade en del räddningsverk bemannade kontrollrum eller ledningsplatser. För närvarande har sju räddningsverk ett eget kontrollrum eller en ledningsplats. Åtta räddningsverk har meddelat att de planerar att inrätta en ledningsplats. Förutom i räddningsverken har kommunerna även andra joursystem som fungerar dygnet runt för andra kommunala tjänster.
En del kommuner planerar att avstå från skilda joursystem som tjänar andra än räddningsväsendet. Då kan det vara ändamålsenligt att förena kommunernas kontrollfunktioner inom det tekniska området till den ledningscentral (kontrollrum) som behövs för räddningsväsendets ledning.
Nödcentralsreformens inverkan på planeringen av kontrollrum begränsar sig till att det på några orter i och med reformen frigörs lokaler som kan lämpa sig som ledningscentraler eller kontrollrum.
Polisens nya ledningscentraler inleder sin verksamhet 2011
Polisstyrelsen fattade beslut om att dela in polisinrättningarna i sex ledningscentralskretsar i juni 2010. Ledningscentralernas centrala uppgifter är att stödja polisens ledningsfunktioner, upprätthålla lägesbilden, inleda nödvändiga förundersökningsåtgärder, trygga den interna informationen samt sköta den externa informationen och stödtjänsterna.
- Ledningscentralerna ser till att de allmänna ledarna och fältcheferna kan koncentrera sig på ledning och fungerar som staber för de allmänna ledarna. De har ett nära samarbete med nödcentralerna. I och med att ledningscentralskretsarna redan följer den nya indelningen i nödcentralskretsar uppstår inga problem när nödcentralsreformen förs framåt, säger minister Holmlund.
Enligt minister Holmlund kommer inrikesministeriet tillsammans med räddningsverken, polisen, social- och hälsovårdsväsendet samt Nödcentralsverketatt fortsätta arbetet med att definiera myndigheternas och nödcentralernas arbetsfördelning och vidta åtgärder som stöder myndigheternas ledningsfunktioner. Avsikten med nödcentralsreformen är inte att överföra uppgifter från staten till kommunerna eller till andra myndigheter.
En förordning som närmare fastställer gränsytorna mellan Nödcentralsverket och myndigheterna och anvisningar för nödcentralsverksamheten har beretts i gott och nära samarbete mellan de myndigheter som använder Nödcentralsverkets tjänster.
Närmare information: specialmedarbetare Kristiina Kokko, 050342 3654, räddningsöverdirektör Pentti Partanen, 050456 0002, polisöverdirektör Mikko Paatero 0400 594317 och enhetschef Pentti Saira, 071878 8571