Inrikesministrarna diskuterar interna förflyttningar av asylsökande vid Medelhavet och bekämpning av terrorism
Inrikesminister Petteri Orpo deltar i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Luxemburg den 16 juni. EU:s inrikesministrar diskuterar bl.a. interna förflyttningar mellan EU-länderna av asylsökande vid Medelhavet och genomförandet av åtgärder för bekämpning av terrorism.
Italien och Grekland är för tillfället utsatta för ett exceptionellt stort invandringstryck som har orsakat en nödsituation i EU. Kommissionen har för första gången föreslagit att man ska använda mekanismen för nödsituationer enligt EU:s grundfördrag. Den kan utnyttjas t.ex. i sådana fall när ett så stort antal invandrare från tredjeländer anländer till unionens område att invandringstrycket i mottagarländerna blir orimligt stort.
Finland förutsätter att sådana tillfälliga åtgärder som grundfördraget möjliggör är exceptionella, tidsmässigt och kvantitativt begränsade och tydligt motiverade, särskilt när det gäller definitionen av nödsituation. Finland framhäver också att de interna förflyttningarna av asylsökande bör bygga på frivillighet.
Kommissionens förslag till beslut om interna omplaceringar gäller sammanlagt 40 000 personer som lämnat in sin asylansökan i Italien eller Grekland under de två följande åren. Arrangemanget, som är avsett att vara tillfälligt, tillämpas i praktiken på syriska och eritreanska medborgare som behöver internationellt skydd och som har anlänt till antingen Italien eller Grekland efter den 15 april 2015 eller anländer efter det att mekanismen startat.
Enligt förslaget fördelas antalet personer mellan medlemsländerna enligt en fördelningsgrund som baserar sig på folkmängden, bruttonationalprodukten, antalet asylansökningar och vidarebosatta flyktingar samt arbetslöshetsgraden. Enligt en aktuell beräkning är det antal överföringar som anvisas Finland knappt 800 personer under två år.
Framsteg i genomförandet av åtgärder för bekämpning av terrorism
Finland anser det vara positivt att genomförandet av de åtgärder för bekämpning av terrorism som man har kommit överens om har framskridit. De redan befintliga EU-instrumenten bör fortfarande utnyttjas fullt ut vid bekämpningen av terrorism, och användningen av dem bör effektiviseras. Genomförandet av de överenskomna åtgärderna bör följas aktivt och främjas både på EU-nivå och på nationell nivå.
Finland stöder målsättningen om att utifrån riskanalyser och gemensamma riskindikatorer effektivisera övervakningen vid Schengenområdets yttre gränser också när det gäller EU-medborgare och andra personer som omfattas av den fria rörligheten. Finland framhäver att åtgärderna ska vara kostnadseffektiva, och målet är att garantera såväl säkerheten som gränstrafikens smidighet. I enlighet med de rekommendationer som kommissionen utfärdade i december har Finland effektiviserat gränskontrollerna på basis av en riskanalys.
EU:s strategi för inre säkerhet för åren 2015 - 2020 blir snart klar
Avsikten är också att inrikesministrarna godkänner rådets slutsatser om den förnyade strategin för inre säkerhet för åren 2015 - 2020. Strategin lägger en god grund för det fortsatta arbetet med att utveckla EU:s inre säkerhet under de följande fem åren.
De viktigaste fokusområdena i strategin är bekämpning av terrorism och förebyggande av våldsam radikalisering samt bekämpning av organiserad brottslighet och IT-relaterad brottslighet. Dessa fokusområden är fenomen som har en anknytning till varandra. För att kunna utarbeta dem krävs effektiva och samordnade lösningar på EU-nivå. Agendan betonar en effektiv använding av de redan befintliga EU-instrumenten och innehåller några nya förslag och behov av att bedöma den nuvarande verksamhetens tillräcklighet.
Utöver prioriteringarna strävar säkerhetsstrategin efter att förbättra informationsutbytet mellan de nationella brottsbekämpande myndigheterna, öka det operativa samarbetet mellan myndigheterna samt att främja forskningen och innovationen som rör säkerhet. Också Finland har framhävt att det är viktigt att effektivisera informationsutbytet för att målen för EU:s inre säkerhet ska nås.
Ytterligare information:
överdirektör Laura Yli-Vakkuri, tfn 040 720 22 16, överdirektör Jorma Vuorio, tfn 0295 418 860