Brott med anknytning till våldsam extremism fortfarande sällsynta i Finland
Den risk för omfattande våld, t.ex. terrorattack, som beror på våldsamma extremiströrelser är liten i Finland. I den hotbedömning som Skyddspolisen utarbetade i juni 2014 uppskattas dock att hotet om våldshandlingar har ökat också i Finland. Orsaken är de fenomen som anknyter till konflikten i Syrien. Ett centralt fenomen är att antalet sådana personer som är intresserade av våldsam islamisk extremism har ökat.
Under den första hälften av 2014 har det begåtts några tiotals brott med anknytning till våldsam extremism. Oftast handlar det om högerextremistiska våldsbrott. Antalet har inte ökat jämfört med året innan, och i förhållande till det totala antalet våldsbrott är detta antal litet. Det bör beaktas att ofta när det gäller massmord som begås av unga och planer på massmord som görs av unga legitimerar gärningsmännen sin handling utifrån ideologiska grunder. Det färskaste exemplet på detta är den plan för attack mot Helsingfors universitet som avslöjades i början av 2014.
Uppgifterna framgår av den lägesrapport om våldsam extremism som publicerades i dag. Lägesrapporten är den fjärde i ordningen och den har publicerats av det nationella samarbetsnätverket för förebyggande av våldsam extremism där olika myndigheter finns representerade.
Situationen i Syrien återspeglar sig på Finland
Risken för att organiserade radikala islamiska grupper utför terrordåd i Finland är fortsättningsvis liten, eftersom Finland inte betraktas som något betydande fientligt mål. Det finns dock internationella evenemang och objekt i Finland som representerar andra stater och religiösa intressen och som är utsatta för ett större hot än normalt av både terroristorganisationer och enstaka radikala personer.
Betydelsen av inbördeskriget i Syrien återspeglar sig på Finland. För närvarande uppskattas det att över 40 personer har rest från Finland till Syrien under konflikten. Största delen av dessa personer uppskattas ha rest för att ta del i stridsverksamheten i radikala islamiska grupper. Det kan antas att när dessa personer återvänder till Finland har de en ökad risk att använda våld även här eftersom de har varit inom inflytelsesfären av en radikal organisation och har krigserfarenheter. Det finns dock inget entydigt bevis på detta.
Det muslimska samfundet i Finland är litet och moderat och har i flera sammanhang fördömt de religiöst motiverade våldshandlingarna. Bakom våldsam radikalisering ligger många olika orsaker, och medverkande faktorer är såväl familjen, internationella kontakter och internet som individuella omständigheter såsom erfarenhet av diskriminering och rasism.
Lägesrapporten är en del av det förebyggande arbetet
Att publicera lägesrapporten är en del av genomförandet av det nationella åtgärdsprogrammet för förebyggande av våldsam extremism. Målet med rapporten är att ge en tidsenlig uppfattning om våldsamma extremiströrelser i Finland.
Avsikten med lägesrapporten är att underlätta identifieringen och förebyggandet av våldsam extremism i det dagliga säkerhetsarbetet som utförs av både myndigheter, organisationer och individer.
Läs lägesrapporten (på finska) på adressen: http://www.intermin.fi/sisainenturvallisuus
Ytterligare information: Tarja Mankkinen, chef för sekretariatet för den inre säkerheten, tfn 029 548 8370