Statssekreterare Anttoora: Människornas medvetenhet om cybersäkerheten ska ökas
- Enligt Statistikcentralen var antalet brott som kommit till polisens, tullens och gränsbevakningsväsendets kännedom i januari-september två procent mindre än under samma tidsperiod i fjol. Ett undantag i denna positiva utveckling utgör bedrägerier vars antal ökar fortfarande, sade statssekreterare Marjo Anttoora den 26 november då hon talade vid ett nationellt seminarium för lokal säkerhetsplanering i Kotka.
I slutet av september 2013 hade antalet grova bedrägerier som kommit till polisens kännedom ökat med 14 procent och betalmedelsbedrägerier med 27 procent jämfört med i fjol.
Man uppskattar att antalet it-brott mot företag har ökat men det är svårt att veta det exakta antalet eftersom de sällan anmäls till polisen. Därför är det svårt att bedöma hur mycket de skador som orsakats är värda i euro.
Cybersäkerhet är en del av säkerheten i vardagen
- Cybersäkerhet är i allra högsta grad en del av säkerheten i vardagen. Den är en del av energiförsörjningens säkerhet genom vilken man försäkrar sig om att människorna har ljus och värme, att det finns mat i butiker och fungerande sjukhus. Dagens system är mycket sårbara och den svagaste länken i dessa komplicerade kedjor är ofta en enskild individ. Därför är det viktigt att öka människornas medvetenhet om cybersäkerheten i vardagen och hur vi alla själva kan påverka den, konstaterar Anttoora.
I början av året godkände statsrådet cybersäkerhetsstrategin. Åtgärdsprogrammet för strategin blir färdigt före utgången av året och avsikten är att nästa år utarbeta genomförandeplanerna för ministerierna. I åtgärdsprogrammet kommer man att bestämma hur man konkret ökar myndigheternas cybersäkerhet och tryggar medborgarnas välfärd och företagens framgång.
Ankkuri är ett bra exempel på multiprofessionellt samarbete
Genomförandet av det tredje programmet för den inre säkerheten har framskridit väl. I programmet har man slagit fast flera åtgärder som hänför sig till utvecklingen av lagstiftningen. I programmet har man också fattat beslut om fyra verksamhetsmodeller som ska tas i bruk i hela landet. En av dem är Ankkuri-modellen.
- Ankkuri-modellen är ett bra exempel på hur man genom ett multiprofessionellt samarbete kan ingripa i komplicerade problem i praktiken. Ankkuri-verksamheten har varit framgångsrik i Helsingfors. Verksamheten baserar sig på ett samarbete i ett multiprofessionellt team som består av fyra poliser, fyra socialarbetare, två psykiatriska sjukskötare och en psykiater, berättar Anttoora.
Verksamheten utgår från principen om en lucka för alla ärenden. Teamets klienter är ofta ungdomar som begår brott. Man försöker hitta lösningar till deras situation med hjälp av de metoder som olika myndigheter har till sitt förfogande. En del av ungdomarna kan också hänvisas till olika organisationers tjänster.
- Det är intressant att nästan alla Ankkuri-teamets klienter har haft att göra både med barnskyddet och polisen. Däremot har endast få omfattats av mentalvårdstjänster trots att deras största problem ofta är mentala. Teamet har kunnat hänvisa många ungdomar till mentalvårdstjänsterna. Utan Ankkuri-verksamheten skulle många av dessa ungdomar sannolikt fortsätta att begå brott tills de hamnar i fängelse.
Tal (på finska) i sin helhet: http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal
Ytterligare information: statssekreterare Marjo Anttoora, tfn 071 878 8202